„Klubrádió
Esti gyors

Képviselő: A fótiak nem akarnak "rájuk zuhanó" akkumulátor-üzemeket

22/12/2022 20:09

| Szerző: Klubrádió

Az egész rendszer, a jogi szabályozási környezet úgy működik, hogy "teljes csöndben el lehet kezdeni" egy akkumulátor-üzem építését – mondta Vargha Nóra fóti független önkormányzati képviselő. Fóton két ilyen üzem épülne, és hangsúlyozta: teljesen egységesek az összes képviselőtől a(z egyébként fideszes) polgármesterig, közösen utasítják el, hogy ilyen átgondolatlanul, előzetes tájékoztatás, felmérések nélkül, sőt, az ígéretekkel szembe menve ilyen tevékenységek kerüljenek a város határába.

2022. december 22. Esti gyors / részlet, Vargha Nóra (22.12.22.)
08:31
00:00

Fóton kiderült, hogy az ipari parkban két akkumulátor-összeszereléssel és gyártással foglalkozó üzem is épülne. A fótiak aggódnak az egészségükért, és mert nem tudják, hogy valóban biztonságos lesz-e ez a két üzem.

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő az Esti gyorsban elmondta: várnak, ebben a pillanatban két eljárás van folyamatban, tudomása szerint határozat még egyik ügyben sem született. A lakosság nagyon aktív, petíciót indítottak, aláírásokat gyűjtöttek, megpróbálják ezeket eljuttatni minden hivatalos helyre, ahonnan segítséget remélnek. Az önkormányzat vár, tanulmányoz, mást nem tehet, és nagyon izgulnak, hogy a jövő év ne azzal teljen el, hogy ki kell védeniük a „rájuk zuhanó” akkumulátor-üzemeket.

Göd szomszédos település, van egy rövid közös határuk. A kettő közül az egyik, a raktár, ahol négyezer tonna veszélyes anyagot tárolnak, „jól láthatóan” a Samsung gödi gyárát szolgálja ki. A cég, amely Fóton a raktározást végezné, a Samsung nemzetközi logisztikai partnere. A másik egy kínai elektromosautó-gyártó, ennek (még) nem ismerik a gödi vagy samsungos kapcsolatait.

Részletezte: a két eljárás közül az egyik környezetvédelmi (ezt a kínai gyártó kezdeményezte), a másik az úgynevezett iparbiztonsági, amit a raktár kezdeményezett a veszélyes anyagok tárolása miatt. Akkor kezdhetik el a munkát, ha megkapják a megfelelő (környezetvédelmi hatósági, katasztrófavédelmi) engedélyt. A környezetvédelmi eljárásban csak az dől el, hogy kell-e hatástanulmányt készíttetniük, és ha nem kell, akkor egyszerű dolguk lesz. A gödi Samsung-gyárnál egyébként még környezeti hatástanulmányra se volt szükség, mert a hatóság úgy találta, hogy nincs jelentős környezeti hatása – jegyezte meg.

Utóbbit, a gödi gyárat a kormány kivette az önkormányzat kezéből, nehogy véletlenül iparűzési adóhoz jusson a „nem megfelelő” pártállású vezetés – jegyezte meg műsorvezetőnk. Vargha Nóra hozzáfűzte, náluk, Fóton fideszes a polgármester, de nyugodtan mondhatja, hogy az önkormányzat ebben a kérdésben teljesen egységes az összes képviselőtől a polgármesterig, közösen utasítják el, hogy ilyen átgondolatlanul, előzetes tájékoztatás, felmérések nélkül, sőt, az ígéretekkel szembe menve ilyen tevékenységek kerüljenek a város határába.

Ez az úgynevezett Déli vállalkozási terület, ahol csarnokokat építenek - ismertette. A raktárváros még nem épült meg, ez úgy néz ki, hogy amikor megfelelő bérlőt találnak, vele együttműködve állnak neki az újabb csarnok építésének. A bérbeadó tudta, hogy kik jönnek oda, a lakosok, az önkormányzat, Fót városa viszont nem tudta, hogy milyen cégről van szó, amíg a hatósági eljárásokról hirdetményeket nem láttak kitéve.

Szerinte ez azért alakult így, mert bár nagyon sokféle szabály vonatkozik ezekre az üzemekre, valójában az egész rendszer, a jogi szabályozási környezet úgy működik, hogy „teljes csöndben el lehet kezdeni” egy ilyen építkezést. Valahol egy honlapon megjelenik egy hirdetés arról, hogy elindult egy környezetvédelmi eljárás. Nyilván az egyszeri lakos, de még az egyszeri önkormányzati képviselő se böngészi folyamatosan a Pest megyei kormányhivatal hirdetményes oldalát, ezért talán nem is értesül az eljárásról. De ha felfedezik, 21 napjuk van arra, hogy észrevételeket tegyenek, szakértő segítségét vegyék igénybe (ezért adott esetben fizessenek is) és megfogalmazzák az aggályaikat – sorolta. Még most is nyújtanak be dokumentumokat, felhívják a figyelmet anomáliákra, rosszul megadott válaszokra, de nem tudják, hogy ezeket mennyire veszik majd számításba, mert az észrevételezési határidő eltelt.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Vargha Nóra / Facebook

Esti gyors
2022. december 22., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály