„Klubrádió
A lényeg

Kína szerint az EU tanulhatna Magyarországtól

15/12/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

Kína „reméli, hogy az EU és tagjai képesek lesznek arra, hogy Magyarországhoz hasonlóan objektív és barátságos hozzáállással kezeljék Kína fejlődését és fiatalítását”. Erről a Politico számolt be, miután videótárgyalásokat folytatott Vang Ji kínai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Az MTI a magyar miniszter Facebook-posztja alapján csak a tárgyalások megtörténtéről számolt be, a kínai kormány tájékoztatásából kiderül, hogy virtuálisan alá is írtak egy megállapodást az Egy Övezet, egy Út nevű kínai nemzetközi fejlesztési projekthez kapcsolódó kormányközi együttműködési bizottság felállításáról, az EU tagállami közül elsőként – írja a 444.

Az Egy Övezet, egy Út egy gigantikus (léptékűnek szánt) beruházási és infrastruktúra-fejlesztési projekt, amely révén a Hszi Csin-Ping vezette Kína a világ számos részén akar nagyobb gazdasági és sejthetően politikai befolyásra is szert tenni, de ahogy a cikkben írják, a projekt az elmúlt években veszített a lendületéből, a többi között a rendkívüli költségek, illetve jelentős összegű kínai hitelek okozta helyenkénti politikai ellenállás miatt.

Az EU egyébként éppen a héten jelentette be, hogy 10 milliárd eurós fejlesztési programot szán Dél-Kelet-Ázsiába, ami alig burkoltan a kínai projekt riválisa lenne. Erre lehetett akár válaszként is értelmezni, hogy közben a pekingi kormány épp egy EU-tag miniszterével köthetett megállapodást az eddiginél is szorosabb együttműködésről.

A Politico szerint ráadásul Vang Ji világosan ki is mondta, hogy az EU-nak Magyarországtól kellene tanulnia, hiszen a kínai külügyminiszter arról beszélt, hogy Kína reméli, az EU és tagállami olyanok tudnak lenni, mint Magyarország, és "Kína fejlődését és megfiatalodását objektív és barátságos módon szemlélni".

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó még arról írt, hogy a magyar kormány igyekszik "visszaterelni" az Európai Unió és Kína kapcsolatát a "kudarcot vallott szankciók" helyett a partnerség útjára.

 

share