„Klubrádió
A lényeg

"Hazaárulók! Vigyétek Felcsútra!" – Nyíregyházán is botrányba fulladt az akkugyár miatt rendezett közmeghallgatás

31/01/2023 11:28

| Szerző: Klubrádió

Több szász ember rekedt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal épülete előtt, miután jóval az akkumulátogyár ügyében rendezett közmeghallgatás időpontja előtt bezárták az épület főbejáratát. Többen az üvegajtókat kezdték el rugdosni, azt követelve, engedjék be a tömeget. Odabent zajlik a közmeghallgatás, de még több tucatnyian beférnének a terembe, vagy az előtérbe. Kívül rekedt az épületen Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő is, valamint számos újságíró és forgatócsoport – írta a helyszníről a Népszava tudósítója.

"Ispánság van, meg vármegye, lassan jönnek majd a darutollas csendőrök is! Mi vagyunk Kína-Európa pöcegödre!! Hazaárulók! Vigyétek Felcsútra!" – volt hallható a tömegből.

Nyíregyháza Boysen
 
Nyíregyháza Boysen
 
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere beszédet mond a Boysen Battery Components Hungary Kft. zöldmezős beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 30-án. A Boysen csoport 60 milliárd forintos beruházással 400 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, ahol a cég elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

A helyszínen tapintható a feszültség, többen kartontáblát emeltek a magasba, amin az SOS felirat olvasható. Mindenki a Fideszt, a kormányt szidja, már az egészségügy, oktatás is szóba került.

Többen azt is elmondták: szerintük így a közmeghallgatás törvénysértő, hiszen nem adtak lehetőséget a helyieknek, hogy mindannyian feltehessék a kérdéseiket – számolt be a lap.

A távirati iroda tudósítása szerint Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője a fórum után megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a megyei kormányhivatal által szervezett eseményen semmilyen konkrét választ nem kapott a mintegy 60 milliárd forint értékű beruházással kapcsolatban feltett kérdéseikre a közmeghallgatás több mint száz résztvevője. Nehezményezte, hogy a beruházó, a város, illetve a szakhatóság képviselői sem válaszoltak érdemben például a beruházással okozott környezeti terheléssel, a majdani telephelyen tárolandó mérgező anyagokra és a szennyvízelvezetéssel kapcsolatban feltett konkrét kérdésekre sem.

Apáti a fórumot élete legbotrányosabb és legkatasztrofálisabb meghallgatásának nevezte.

Nem mindenki volt azonban felháborodva, az első két-három sorban ülők kifejezetten örültek a beruházásnak, a helyiek szerint közülük többeket a Fidesz nyíregyházi szervezete küldhetett el a közmeghallgatásra – írja a hvg.hu.