„Klubrádió
Reggeli gyors

A szakdolgozói hiány a legkritikusabb pont a gyógyításban

29/04/2022 14:31

| Szerző: Klubrádió

2021. november 19. óta a veszélyhelyzet fennálltáig jogszabály tiltja az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók felmondását. Május végén ez megszűnik, sokan hagyhatják el a pályát. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke volt a Reggeli gyors vendége.

2022. április 29. Reggeli gyors - részlet 22.04.29. Soós Adrianna
08:41
00:00
A szakszervezeti elnök csak bízik benne, hogy – az egyes becsléssekkel ellentétben – nem lesz húszezer a felmondások száma, de azt biztosnak tartja, hogy sokan lesznek olyan egészségügyi szakdolgozók, akik vagy egy másik munkahelyre vagy nyugdíjba mennek (hisz az elmúlt hónapokban sokszor a nyugdíjaskorúakat sem engedték el). Nagyon sokan elégedetlenek az anyagi helyzetükkel, borzasztóan sok a túlmunka (mivel a munkáltatók nem tudják másképp megoldani a gyógyítási feladataikat, akkor a még ott levő dolgozókra próbálnak egyre nagyobb terheket tenni), illetve a járvány miatti korlátozás, ezért – elsősorban a fekvőbeteg ellátásban, de más területeken is –  rengetegen gondolkoznak a váltáson, külföldre vagy magánellátásba mennek, esetleg a szakmát is elhagyják. Már az elmúlt évben is 25 ezer fős létszámcsökkenés volt a szociális egészségügyi ágazatban. Nagyon aggódom a betegek miatt – mondta Soós Adrianna.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nem igaz, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón állított, miszerint az ápolók bére csak a tavalyi évben 72 százalékkal emelkedett. Négy év alatt volt 70 százalékos béremelés ebben az ágazatban, miközben – az egyéb területekhez képest nagyon aránytalan módon – volt ahol az orvosoknak két és félszeresére is nőtt a bérük. A szakdolgozók 80 százaléka elégedetlen a fizetésével, és ha nem lesz jelentős jövedelemjavulás – ami lehetővé teszi azt is, hogy ne kelljen ilyen sokat dolgozni ahhoz, hogy meg tudjanak élni –, akkor ez az eláramlás tovább folytatódik. Ez nagyon sok gyógyító feladatot fog akadályozni: ha nincs műtősnő, műtőssegéd vagy betegszállító, akkor hiába próbálkozunk a műtétek számának növelésével, a lemaradások csökkentésével. Ugyanez vonatkozik az intenzív ellátásra, ha nincs elég szakdolgozó, akkor a műtétek egy részét továbbra is halasztani kell – mondta a szakember.

Fotó: Pixabay
 

Elmondása szerint minden szakmai csoport a szakdolgozói hiányt tartja a legkritikusabb pontnak a gyógyításban. Nagyon gyorsan intézkedni kellene a bérek és a különböző pótlékok felzárkóztatásáról és a munkaidő csökkentéséről is, hisz nagyon sokan (főleg a nők) nem tudják vállalni a heti 60 órás munkaidőt. Ez nem normális, kimerüléshez vezet, és végül a betegek isszák meg a levét – mondta Soós Adrianna. Hozzátette, hogy sürgős beavatkozást várnak a kormányzattól, mert nagyon aggasztó a helyzet. Ha megint elmegy néhány ezer ember, akkor nagyon nagy veszélyben vannak a betegek, nem tudom ki fogja őket ápolni, gyógyítani, hisz az orvosok önmagukban ezt a feladatot nem tudják biztosítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Soós Adriannával
2022.04.22., péntek 07:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert