„Klubrádió
Reggeli gyors

MESZK: Becsapva érzik magukat az egészségügyi szakdolgozók

16/07/2021 11:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az új szolgálati jogviszony több hátrányt okozó intézkedésének módosítását követeli a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Balogh Zoltán a kamara elnöke szerint, amíg nem áll fel egy átlátható előmeneteli rendszer, addig több 10 ezer dolgozót ér indokolatlanul hátrány. Hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a problémára, nagygyűlést tartanak a Hősök terén.

2021. július 16. Reggeli gyors - részlet 21.07.16. Balogh Zoltán
07:40
00:00

Július 31-én 10.00 órakor a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nagygyűlést tart a Hősök terén, mert elégedetlen azzal, hogy az egészségügyi szakdolgozók másfél éves megfeszített munkáját a kormány pusztán 10 napos szabadsággal díjazza – írja a Mérce.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy az egészségügyi szakdolgozók becsapva érzik magukat, ezért nagygyűlést hívnak össze amelynek célja felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét erre.

Fő követelésük az előrehozott bérrendezés, amelyt azzal indokolt, hogy 2021-ben a szakdolgozói kar semmilyen ellentételezést nem kapott. Másik követelésük, hogy a szakdolgozói és az orvosi bértábla elvei mentén határozza meg a kormány a 2022-23-ra a béreket. Végül pedig az új szolgálati jogviszony hátrányt okozó intézkedéseinek módosítását követelik a kormánytól.

Hozzátette, amíg nem áll fel egy átlátható előmeneteli rendszer, addig több 10 ezer dolgozót ér indokolatlanul hátrány.

Koronavírus - Fertőzöttek ellátása
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

A Kamara azután döntött a demonstráció mellett, hogy a köztestülethez érkezett megkeresések és az egyre növekvő elégedetlenségre utaló jelzések alapján júniusban országos felmérést indított azzal a céllal, hogy megismerjék a kamara tagságának véleményét és hajlandóságát a további érdekképviseleti formák tekintetében.

A felmérés legfontosabb konklúziója az volt, hogy a 9421 kitöltő 77,8 százaléka felhatalmazta a kamarát egy országos demonstráció megszervezésére.

A válaszokból többek között az is kiderült, hogy a felmérésben résztvevő dolgozók 16,4 százalékának nem hogy nem nőtt, hanem még csökkent is az alapilletménye 2021. március 1. után a megváltozott munkaköri besorolás miatt. Ez pedig azt jelenti Balogh szerint, hogy országosan többezer dolgozó járt rosszabbul.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balogh Zoltánnal
2021.07.16., péntek 7:47
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert