„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírusos beteget ápolnak – alig több, mint százezres fizetésért

22/05/2020 23:33

| Szerző: Klubrádió

A Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói 109-150 ezer forint közötti fizetést kaptak áprilisra. Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét kérdeztük, aki azt mondta: ilyen osztályokon az ápolóknak az egészségügyi kockázat miatt több pótlékot kellene kapniuk, mint korábban. Olyan is van, hogy valaki a kórházi átszervezések miatt kevesebbet dolgozik, és csak az alapbéréhez jut hozzá. 

2020. május 22. Esti gyors / részlet, Balogh Zoltán, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (20.05.22.)
06:48
00:00

Hiába várták a Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói a 180 százalékos bért, áprilisi munkájukért a 24.hu értesülései szerint nettó 109 és 150 ezer forint közötti fizetést kaptak. A legrosszabbul azok jártak, akik márciusban két hét karanténba kényszerültek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az Esti gyorsban azt mondta: a Covid-osztályon korlátozzák az ott tartózkodás időtartamát, ezért a műszakpótlékok nem alakulnak úgy, ahogy a járvány előtt. Egy kórházi ápoló azért kaphat kevesebbet, mint az előző hónapokban, mert nem annyi műszakban dolgozik, nem olyan műszakpótlékokat kap, mint eddig. Ha viszont 12 órában dolgozik, akkor a műszakpótléknak meg kellene lennie – közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-osztályon dolgozók havi jövedelmének nagyobbnak kellene lennie, hiszen olyan rendkívüli helyzetben dolgoznak, amelyben a törvény külön illetménypótlékot ír elő. Ha valakinek munkaideje legalább felében egészségkárosító kockázatok között kell dolgoznia, vagy tartósan, állandóan védőeszközt viselnie, akkor fokozott megterhelésnek van kitéve, ezért nemhogy kevesebb, hanem több pótlékot kellene kapnia. Ez a mindenkori pótlékalap 100 százaléka, legalább 40 ezer forint – közölte. Ha ezt nem kapták meg a cikkben érintettek, akkor jogosan fordulhatnak a megfelelő fórumokhoz.

Hozzátette: nagyon változatos a helyzet az országban, van, ahol nem kapják meg, van, ahol megkapják ezt a pótlékot, sőt, olyan intézmény is van, ahol ezen túl kapnak juttatásokat az egészségügyi dolgozók. Ez is ellentmondás a mai helyzetben, hiszen az intézmények döntő többsége az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) alá tartozik, így nem lehetnének ilyen jövedelmi különbségek akár a Budapest egyik kerületében lévő kórház és a másikban lévő között. Az is lehet – jegyezte meg –, hogy bizonyos többletmunkát nem abban hónapban számolnak el, hanem a következőben. 

Balogh Zoltán arról is beszélt, hogy a járványhelyzet nagyon átértékeli a dolgozók kilátásait, ha nem korrektek velük az elszámolásban, ha nem ellentételezik a rendkívüli környezetben végzett feladatokat, akkor nem is lehet elvárni, hogy megmaradjanak a pályán. Ők nem katonák, akik kirendelhetők mindenféle helyzetben, hanem olyan közalkalmazottak, akik sok tanulás után a segítő hivatások egyikét választották – tette hozzá.

Közölte: előfordulhat, hogy a fizetése több tízezer szakdolgozónak csökkent, mert a kórházi, intézményi átszervezések miatt nincs többletmunka, túlmunka, sokan csak az alapilletményt kapják. Az is igaz, hogy nem tudnak másod- vagy harmadállást vállalni, és ezen a pályán, főleg Budapesten a döntő többség erre kényszerült.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. május 22., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János