„Klubrádió
A lényeg

Elégedetlenek az egészségügyi dolgozók, országos demonstrációra készülnek

18/06/2021 10:22

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint a szakdolgozóik anyagi és erkölcsi értelemben is többet érdemelnének. Levélben fordultak a belügyminiszterhez, az emberi erőforrásokért felelős miniszterhez a bérrendezésük ügyében, de érdemi választ nem kaptak.

A kamara szerint a tíznapos, két év alatt kivehető pótszabadság nem kellő mértékű ellentételezés a frontvonalban harcolók erőfeszítéseiért cserébe, ennél többet vártak.

A MESZK országos felmérést indított, a kérdőívet 9421 egészségügyi szakdolgozó töltötte ki. A válaszadók 17,2 százaléka (1623 fő) tervezi, hogy még ebben az évben vagy a közeljövőben elhagyja az egészségügyet. A válaszadó egészségügyi szakdolgozók 77,8 százaléka (7325 fő) felhatalmazta a MESZK-et egy országos demonstráció megszervezésére.

A gondok forrása leginkább az, hogy az új egészségügyi szolgálati jogviszony rájuk is vonatkozik, de csak az orvosok kaptak jelentős béremelést, az ápolók, más egészségügyi dolgozók nem.

"Az emberek mostanra nagyon fáradtak, elcsigázottak, a járvány kimerített mindenkit" – mondta Balogh Zoltán kamarai elnök.

A demonstrációra még a nyáron sor kerül, a részletekről, hogy pontosan hol, mikor és milyen formában tüntetnek, a területi elnökök gyűlése dönt hamarosan.

(Forrás: 24.hu, Telex.hu)