„Klubrádió
Esti gyors

MESZK: Az új szolgálati jogviszonnyal csökkent szakdolgozói bérek 21 százalékos emelését kérik júniusra

8/04/2021 22:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az egészségügyi szakdolgozók új szolgálati jogviszonyának bevezetésével, megszűnt közalkalmazotti státuszuk, pótlékaik csökkentek, aminek erdményeként a sokan 10-15, vagy akár 30 ezer forinttal kevesebbet fizetést kapott március hónapra, mint decemberben, ami alá elviekben nem süllyedhetett volna. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint megfelelő kompenzáció nélkül ez könnyen vezethet még több egészségügyi szakdolgozó távozásához, akiket hideg zuhanyként ért a felismerés.

2021. április 08. Esti gyors - részlet 21.04.08. Balogh Zoltán
08:52
00:00

Tízezrekkel is csökkenhetett az első hónapban az egészségügyi szakdolgozók fizetése, mert március 1-vel megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket – írja a napi.hu. A portál azt írja, hogy április elején sokan szembesültek azzal az egészségügyi szakdolgozók közül, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Esti gyorsban úgy fogalmazott: "hideg zuhanyként érte az egészségügyben dolgozó szakembereket, akik minden ígéret ellenére a decemberi illetményükhöz képest kevesebbet kaptak, pedig arról volt szó, hogy a március elsejével hatályba lépő új szolgálati jogviszony értelmében jövedelmük nem lehet kevesebb, mint decemberben".

Egészségügy - Létszámhiány - Külföldi munkavállalók
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Megjegyezte, hogy vannek bizonyos egyéb juttatások, amelyeket egyébként sem számolnak ehhez hozzá, mint az egy bizonyos mennyiségen felül vállalt túlóraszámok. De azonos teljesítményhez azonos jövedelmet kellett volna biztosítani.

Azt is hozzátette, hogy miután mindössze négy órára megkapták meg a még csak tervezetként az új szolgálati jogviszony leírását véleményezésre, a MESZK már akkor kijelentette, hogy nem alkalmazható az egészségügyi szakdolgozókra.

Ennek ellenére elfogadták a törvényt, annyi módosítással, hogy ígéretet kaptak, arra hogy a fizetéseik emelkedtek. Ehhez képest hívta fel a figyelmet Balogh, míg az orvosok januártól lépcsőzetes fizetésemelést kapnak, a szakdolgozók a korábbi pótlékok csökkenésével együtt kölönösen hátrányos volt a változás.

A szakdolgozók esetében 10-15 ezer forint nagyon sok, ilyenért békeidőszakban intézményt vált a dolgozó. És a járvány elmúltával megvan az esélye annak, hogy rengetegen felmondanak majd és olyanok is lesznek, akik az országot, vagy akár a pályát is elhagyják. Ez mind hozzáadódik ahhoz az  5500 emberhez, akik aláírni sem voltak hajlandók az új szolgálati jogviszonyt.

Az elvándorlást csak úgy lehet megállítani, ha az érintettek erőfeszítéseit megfelelően kompenzálják, ezért fordult a MESZK a kormányhoz hogy a 21 százalékos bérfejlesztést már júniusban kapják meg a szakdolgozók.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balogh Zoltánnal
2021.04.08., csütörtök 18:13
Riporter: Hardy Mihály