„Klubrádió
Reggeli gyors

A munkaerőhiány tovább nehezíti a járványkezelést

22/11/2021 12:36

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A korábbi átlagos napi 3000 helyett, 4300-nál is több sürgős esethez riasztották a mentőket az elmúlt napokban, emiatt fokozott odafigyelést kér a lakosságtól Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. Soós Adrianna szerint a kórházakban a munkaerőhiány a legnagyobb probléma. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke úgy látja, hogy a járvány még egy ideig nem ér véget, épp ezért plusz emberekre lenne szükség az egészségügyben.

2021. november 22. Reggeli gyors - részlet 21.11.22. Kusper Zsolt
08:13
00:00

Az átlagoshoz képest majdnem másfélszer több esethez riasztják őket naponta, és emellett több tízezer tesztet is elvégeznek egy-egy szolgálat alatt – derül ki az Országos Mentőszolgálat Facebookon közzétett közleményéből.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint ilyen terheltség mellett nagyon fontos, hogy a mentőautókra is fokozott figyelmet fordítsanak a közlekedők. A megkülönböztető jelzések, mint a sziréna pontosan erre hívják fel a figyelmet. Hozzátette, ez bizonyos esetekben olyan helyeken is meg kell állniuk, amelyek gondot jelenthetnek a többi közlekedőnek, vagy akár "szabálytalanul" is parkolniuk kell, emiatt mindenki megértését kéri.

A járvány miatt a covidgyanús esetekhez is ki kell szállni, tesztelésre, ami jelentős pluszterhet ró a mentősökre. A rendszer terheltségét jól mutatja, hogy amennyiben egy mentős karanténba kényszerül, olyanokat kénytelenek visszahívni munkába, akik épp egy 24 órás műszakot fejeztek be, és pihenőidejüket kéne tölteniük.

"Mindenképpen plusz emberekre van szükség"

2021. november 22. Reggeli gyors - részlet 21.11.22. Soós Adrianna
06:28
00:00

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a koronavírus-járvány két hulláma közt is sokan hagyták el az egészségügyet. A szakdolgozók nemhogy bérnövekedéssel nem számolhattak, az év elején bevezetett új egészségügyi jogviszony juttatásoktól is megfosztotta a szakdolgozókat. Így nem meglepő, hogy sokan elhagyták a pályát is. Az új járványhullám ilyen körülmények közt érte az egészségügyet.

Sok szakdolgozót felkészületlenül helyeznek intenzív osztályokra, mert nem erre specializálódtak.

Hozzátette, a jelenlegi helyzet ugyan valóban rendkívüli, és abban reménykedik mindenki, hogy a koronavírus egyszer csak eltűnik, erre a közeljövőben nem számíthatunk. A környező országokban sokkal jobb fizetések mellett, sokkal kisebb terheléssel várják a munkaerőt. "Mindenképpen plusz emberekre van szükség" – foglalta össze.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kusper Zsolttal és Soós Adriannával
2021.11.22., hétfő 7:33
Riporter: Szánási Sándor