„Klubrádió
Reggeli gyors

Egészségügy: helyi összeomlások már most is vannak

16/06/2021 12:18

| Szerző: Klubrádió

Nem fog összeomlani az egészségügyi rendszer, de helyi összeomlások nagyon is léteznek. Nem lehet kiírni műtéteket, nem lesz ügyeletes. A kormány lépéskényszerben van.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdászt arról kérdezték a Reggeli gyorsban, hogy mi történik, ha bekövetkeznek azok a jóslatok, amik szerint az egészségügyi szakdolgozók akár fele is elhagyhatja az egészségügyet, amint lejár a március óta érvényben lévő felmondási moratórium.

2021. június 16. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Sinkó Eszter - 2021.06.16.
09:30
00:00

Tegnap járt le a március óta tartó felmondási moratórium az egészségügyben, és a szakszervezet szerint akár 48%-a a dolgozóknak távozhat. Ezt Sinkó Eszter nem tartja reálisnak, szerinte a felmérések soha nem azt mutatják, hogy ténylegesen mennyien veszik a bátorságot és felmondanak. "Szerencsénkre", tette hozzá, mert akkor összeomlana az egészségügyi ellátás.

Szerinte annyira élére van állítva humánerőforrás szempontjából az egészségügyi rendszer, hogy már egy 5 százalékos elvándorlás miatt is összeomlana: nem lennének kiírva műtétek, nem lehetne ügyeleteket biztosítani. "Kényes időszak elé nézünk", mondta, de hozzátette, hogy valójában "soha nem fog összeomlani", ugyanakkor "helyi összeomlások eddig is voltak, néhány területen szüneteltetni kell az ellátást, egy-egy kórházi részleget szüneteltetnek a humánerőforrás gondok miatt.

A szakdolgozói vonalon erősebb a nyomás mint orvosi vonalon, mert az utóbbi vonalon sikerült stabilizálni ígéretekkel és jelentős béremeléssel, hogy legalább az orvosok maradjanak. Erre viszont "érthetően reagálnak az egészségügyi szakdolgozók, és béremelést követelnek".

A kormány ígérete szerint a jövő januárban 30%-ot kapnának, de Sinkó "a kormány helyében előrehozná", vagy egy 50 ezer forintnyi kiegészítést adna nekik, hogy maradjanak, és jeleznék, hogy megbecsülik a ő munkájukat is. A Covid alatt Sinkó szerint a munka jelentős része rájuk hárult, pők forgatták a betegeket.

Szerinte a kormány amúgy is mindenre költ, ha viszont a 90 ezer egészségügyi dolgozónak 50 ezer forintot adnának, az mindössze 27 milliárdba kerülne, és az a "pénz nagyon helyre menne".

Itt az ideje, hogy előrehozzák a nővérek emelését.

A márciusi felmondási hullám után Sinkó szerint sokan visszatértek az egészségügybe akár a saját kórházba, akár más intézménybe, inkább belső elvándorlás tapasztalható, külföldre kisebb elánnal fognak elmenni, és reméli, csak kevesen mennek el árufeltöltőnek egészségügyi tapasztalattal.

Azt a kormány is tudja, hogy a kórházi ellátórendszert "összébb kell húzni", mert nincs elég orvos és nővér a rendszerben, és ez így nem képes fennmaradni. A kormány lépéskényszerben van, ezért is határozta el magát, hogy változtasson, de amint a "nyilvánosságra kerülnek a papírok, azonnal visszalépnek belőle".