„Klubrádió
A lényeg

Kunetz: Mégis ki fog teszteket végezni a járóképtelen betegeknél?

18/04/2022 12:53

| Szerző: Klubrádió

Keddtől csak a háziorvosok végeznek koronavírus-tesztet. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő szerint ez érthetően fennakadásokhoz vezet, hiszen a járóképtelen betegekhez sem biztos, hogy ki tudnak szállni a háziorvosok. A másik probléma, hogy a háziorvosoknál legfeljebb gyorsteszt érhető el, a pontosabb, de jóval költségesebb PCR-tesztek nem.

Keddtől a háziorvosok kérésére nem végez koronavírus-tesztelést az Országos Mentőszolgálat, az erről szóló rendelkezést szombaton este kapták meg a háziorvosok az Országos Kórházi Főigazgatóságtól – közölte az RTL Klub. Az Országos Kórházi Főigazgatóság levélben tájékoztatta a háziorvosokat szombaton este. A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg a Facebookon.

Kunetz szerint ez érthetően fennakadásokhoz vezet, hiszen a járóképtelen betegekhez sem biztos, hogy ki tudnak szállni a háziorvosok. A másik probléma, hogy a háziorvosoknál legfeljebb gyorsteszt érhető el, a pontosabb, de jóval költségesebb PCR-tesztek nem.

"De mégis ki fogja akkor ezeket a teszteket elvégezni a járasképtelen betegeknél, vagy a például a szociális otthonokban? Nyilván a háziorvos, akinek csak gyorstesztje van, PCR nincs, hiszen az NNK a járvány kitörése óta képtelen volt felállítani olyan egységeket, amelyek a kiszálló teszteket végezték volna."