„Klubrádió
Megbeszéljük...

Zacher: Szinte ránk hátékázza a miniszterelnök a felelősséget a covidos halálozási adatokért

28/12/2021 23:12

| Szerző: Klubrádió

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos felidézte: a miniszterelnök azt mondta, hogy aki a koronavírusos halálozási statisztikákat hozza fel, az az egészségügyi dolgozókat, az orvosokat bántja. Ez nagyon furcsa kijelentés volt Orbán Viktor szájából, mert szinte „ránk hátékázza” a felelősséget – fogalmazott.

2021. december 28. Megbeszéljük / részlet, Zacher Gábor (21.12.28.)
17:40
00:00

Az egymillió lakosra vonatkoztatott halálozási adatokban a világon negyedik legrosszabbul áll Magyarország – közölte Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. Hozzátette: a miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy aki a halálozási statisztikákat hozza fel, az az egészségügyi dolgozókat, az orvosokat bántja. Ez nagyon furcsa kijelentés volt Orbán Viktor szájából, mert szinte „ránk hátékázza” a felelősséget – fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem erről szól a dolog. 2019-ben jelent meg az OECD által kiadott egészségügyi országprofil, amelyben ott van a válasz, hiszen Magyarországon a lakosság általános egészségi állapota messze elmarad az EU-étól. Elsőként a korátlagot említette, aztán sorolta: a dohányzás, az elhízás, az elkerülhető halálozás terén is nagyon rosszul állunk. Akárcsak a daganatos halálozásban, pedig „emberminiszterünk” is onkológus, és e téren nem voltak olyan komoly előrelépések az ő hivatalba lépése óta sem.

Alkoholfogyasztásban „az utánpótlásnevelés is jól működik” – ironizált, hozzátéve: „a Puskás Akadémia sehol sincs”, pedig sokkal több támogatást kap. A pálinka hungarikum, vajon a magyar alkoholista mikor lesz az? – tette fel a kérdést. 800 ezren vannak, ha pártot alapítanak, komoly politikai tényezővé válnának. Inkább arra kellene költeni a kormányzati milliárdokból, hogy egészségtudatosabban éljenek az emberek, legyen több szűrővizsgálat és vegyék is igénybe minél többen.

A járvány súlyosságában az is fontos szerepet játszik, hogy kevés az orvos és kevés az ápoló. Jelezte, az orvosok „tisztességes béremelést” kaptak, de ebből a szakdolgozók kimaradtak.

Szóba került a Kossuth rádió és a Karc FM, ezzel kapcsolatban Zacher Gábor ironizálva azt mondta: „lehet őket is hallgatni, csak előtte meg kell inni pár deci bort, hogy az ember élvezze ezeket a csatornákat”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2021. december 28., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György