„Klubrádió
A lényeg

Merkely szerint túlnyomó részt oltatlanok vannak műtüdőn

23/12/2021 09:23

| Szerző: Klubrádió

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a SOTE-n a jelenleg műtüdőn lélegeztetett 56 beteg közül 54-en oltatlanok. Ugyanazokra az adtokra hivatkozva állítja ezt, amelyeket Szél Bernadett független országgyűlési képviselő máig nem kapott készhez, noha adatigénylést nyújtott be, de később közölték, a dokumentáció nem létezik.

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy október végén Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora négy egyetemi klinika „rendszeresen egyeztetett adataira” hivatkozva tett bejelentést, amelyeket Szél Bernadett független parlamenti képviselő ezeket az adatokat kérte, ám sosem kapta meg azokat.

Most ismét ugyanazokra az adatokra hivatkozva Merkely azt mondta:

"A Semmelweis Egyetemen COVID-19 miatt eddig 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak, míg 2 beteg két oltással rendelkezett ugyan, de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor a koronavírust diagnosztizálták náluk."

Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klin
 
Merkely BélaFotó: Kovács Tamás/MTI
 

Merkely az adatszolgáltatásról is beszélt.

"A négy orvosképző egyetem Klinikai Központjainak egészségügyi szolgáltatóként járványügyi jelentési kötelezettsége van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé. (…) A közérdekű adatok az NNK-hoz tartoznak, míg saját betegellátásból származó belső információik felett az egyes intézmények rendelkeznek. Ennek megfelelően egyik egyetem sem adhatja ki a másik három intézmény adatait, nem kommunikálhatnak – még közadatkérés esetén sem – egymás nevében".

Merkely szerint a titkolózás oka, hogy a laikusok ne nyúljanak számukra érthetetlen adatokhoz.