„Klubrádió
A lényeg

A MOK sem helyesli a kötelező ügyeletet

30/12/2021 14:39

| Szerző: Klubrádió

Közleményben fejtette ki véleményét a Magyar Orvosi Kamara a kötelező, de önkéntesen vállalt ügyeletről. Álláspontjuk szerint feleslegesen terhelné le a háziorvosokat, mert egy-egy praxisban várhatóan csak kevesen jelentkeznének oltásért.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportja nem tartja jó ötletnek, hogy januárban minden háziorvosnak kötelezően vállalnia kell egy hétvégét, amikor koronavírus elleni védőoltásokat ad be – írja a Telex.

Minden háziorvosi szolgáltató megütközéssel fogadta a György István államtitkár erről szóló felkérését, ahogy Müller Cecília tisztifőorvos elrendelő határozatát és Kásler Miklós miniszter utasítását is – áll a közleményben.

Az oltási hétvégét a háziorvos választja ki, azt előtte a megyei oltási bizottsággal kell egyeztetnie, és köteles arról gondoskodni, hogy az oltási hétvége időpontjairól a lakosság a helyben szokásos módon értesüljön. Amennyiben valaki nem tesz eleget a kötelezettségnek, 30 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedő egészségügyi bírságot kaphat.

A MOK Háziorvosi Csoportja szerint a hétvégi oltással feleslegesen terhelnék a háziorvosokat, mert egy-egy praxisban várhatóan csak kevesen jelentkeznének oltásért. Azt írják, a háziorvosok az ősszel már beadták a harmadik adag oltást a legtöbb olyan páciensnek, akik csak a háziorvosi rendelőbe tudtak elmenni az oltásért.

A MOK szerint ezen kívül az oltóanyag racionális felhasználása is megoldhatatlan, szinte biztos, hogy nagy mennyiségű oltóanyagot kellene felhasználatlanul kidobni.