„Klubrádió
Publicisztika
Isten, Haza, Család – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Isten, Haza, Család – Neuman Gábor jegyzete

A Fidesz-KDNP együttesen és teljes egyetértésben úgy gondolja, hogy kegyelem-ügy le van zárva, a felelősöket megbüntették, és mindenki sétáljon tovább, nincs itt semmi látnivaló. Majd hoznak olyan törvényeket, Lázár nagy sajnálatára fölakasztani nem lehet ugyan a pedofilokat, de évtizedekre ki lehet vonni őket a forgalomból, és akkor folyhat tovább ennek a tejjel-mézzel folyó Duna-Tisza köze tájának a felvirágoztatása.

Kinek az országa? – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Kinek az országa? – Szénási Sándor jegyzete

Végignézve a lista nyilvánosságra került részét, a ráció, vagy nem vendégmunkásnyelven fogalmazva a józan ész szikrája nem feltétlenül villan fel, de lássuk be, a komikum mögött a magyar kormány féltő szeretete lapul, a hazai, kvalifikált munkahelyek védelme, leszámítva a honatyasági segédmunka érthetetlen tilalmát. És ezért hálásnak kell lennünk.

A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Kardos András: A maffiaállam "etikája"

14/02/2023 17:25

| Szerző: Kardos András

A mai hatalom semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, ha csak a hatalom minden áron való megtartását és a permanens klientúra gazdagodást nem tekintjük erkölcsi tettnek. Nem tekintjük. Marad viszont akkor a propaganda hazugság- és gyűlöletgyára, mely annál inkább használja az erkölcsi nyelvet. Ugyanis „értéknyelven” kell beszélni ahhoz, hogy a maffiaállam elleplezze valódi szerkezetét...

"Igen, én is az oroszoknak drukkolok."

Mint közismert, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője vallotta meg imígyen legbelsőbb titkait, mikor a Putyin által megszállott Ukrajnáról, illetve magáról a háborúról nyilatkozott. Természetesen Bencsik magánvéleménye érdektelen, említésre sem volna méltó, ha éppenséggel a Bencsikhez hasonló propagátorok nem magának az orbáni diktatúrának, vagyis a maffiaállamnak a belső lényegét osztanák meg a közönséggel. Ha Bencsik és társai küldetése nem az volna, hogy ezeket az őrületeket „megetessék” a rajongókkal.

Kezdjük messzebbről. A minap egy hosszú tanulmányban fejtettem ki, hogy az ’56-os forradalom vérbefojtása után Kádár János egy olyan diktatúrát épített ki, melynek egyik jellemzője a morálnélküliség volt. Nem arról van szó, hogy Kádár elnyomó rendszere „rossz erkölcsű” volt, hanem arról, hogy Kádár maga, mint morál nélküli pártvezér, a rendszerét is eszerint formálta meg. Általában a diktatúrák aljas, erkölcstelen rendszerek, amelyekben az „erkölcsi megfontolás” a hatalom szolgálatába állított sémákban fejeződik ki. Vannak azonban olyan önkényuralmak, ahol az „erkölcs” pusztán mint legitimáló fügefalevél kerül bele a hatalom nyelvébe, a hatalom ekkor semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, sőt, negligálja azt, szemben a „rossz erkölcsű” egyéb diktatúrákkal.

Mármost az a helyzet, hogy a Fidesz és Orbán szintén egy erkölcs nélküli önkényuralmat épített ki. Tehát nem arról van szó, hogy a rendszer nekünk hazudott „keresztény erkölcsiségével” van a probléma elsősorban, hanem azzal, hogy a mai hatalom semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, ha csak a hatalom minden áron való megtartását és a permanens klientúra gazdagodást nem tekintjük erkölcsi tettnek.

Nem tekintjük. Marad viszont akkor a propaganda hazugság- és gyűlöletgyára, mely annál inkább használja az erkölcsi nyelvet. Ugyanis „értéknyelven” kell beszélni ahhoz, hogy a maffiaállam elleplezze valódi szerkezetét, hogy a rajongók tömege  magasztos elvekre és értékekre gondolhasson, miközben Orbán és fegyverhordozói mondjuk éppen Putyin mellett ágálnak. Vagy éppen a magyarság védelmének állítják be, hogy, szemben a jóérzésű emberek millióival, a letámadott Ukrajna melletti kiállás helyett, a minket ért történelmi sérelmekről zengenek, gyalázzák Zelenszkijt, miközben az ukrán nép vagy menekül, vagy a halottait temeti.

Bencsik Andrással, ellentétben a közhiedelemmel, nem az az alapbaj, hogy valaha a Népszabadságban pártrovatot vezetett, és akkor is imádta a szovjeteket, csak a mutogatott „hitének” a kerete volt más mint ma. Ez sokakkal megesik, szerencsétlenebb történelmű országokban sok az átöltöző művész. Ennél sokkal nagyon baj az, hogy Bencsik és társai a diktatúra szolgálatában kiiktatták az erkölcsöt, hiszen aki ma az oroszoknak drukkol, az nem rossz erkölcsökkel bír, hanem egyáltalán nincsen erkölcse. Erkölcs nélküli. És ezen semmit sem változtat az a trükk, hogy Bayerrel az élen, a kormány influenszer segéderői egészen Rákay kollegájukig bezárólag mindig a „normalitás” és a „szent erkölcs”, valamint a „morális igazság” nevében beszélnek. Persze hogy ezt teszik, mert a közönségüknek mégsem lehet azt mondani, hogy minden azért történik, hogy Mészáros oligarcha gazdagodjon, a hatalom meg leválthatatlan maradjon. Ennek elkerülésére kell a „normalitás” nyelvi zuhataga, meg az, hogy Nyugaton mindenkit perverz gazembernek és erkölcstelen őrültnek állítanak be. Ennek a rendszernek sem ideológiája, sem erkölcse nincsen. Ideológia- és erkölcs alkalmazó, vagyis az érték számukra nem más mint az érdek legitimáló, populista nyelvezete.

De nem adom fel. Bencsik mester nyilván annyit forgatta Immanuel Kant morálfilozófiáját, hogyan is tehetne mást, hogy mintha elfeledte volna a gyökereket. Akkor most idézem az ő és kollegái kedvéért, hátha…:

„Cselekedj úgy, hogy cselekedeted maximája mindenkor egyszersmind általános törvényhozás elvének is számíthasson.”

Kant írta ezt az alapvető mondatot, mint arra Bencsik úr nyilván emlékszik is, csak elfeledte, A gyakorlati ész kritikájában. Ha ezt megértené a Sajtóklub stábja, akkor bizony nem drukkolnának többé ebben a szörnyűséges háborúban az oroszoknak.

 

Címlapi kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Kriza Ákos búcsúztatásán a miskolci Hunyadi utcai evangélikus templomban 2021. január 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd