„Klubrádió
Publicisztika
Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Kardos András: A maffiaállam "etikája"

14/02/2023 17:25

| Szerző: Kardos András

A mai hatalom semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, ha csak a hatalom minden áron való megtartását és a permanens klientúra gazdagodást nem tekintjük erkölcsi tettnek. Nem tekintjük. Marad viszont akkor a propaganda hazugság- és gyűlöletgyára, mely annál inkább használja az erkölcsi nyelvet. Ugyanis „értéknyelven” kell beszélni ahhoz, hogy a maffiaállam elleplezze valódi szerkezetét...

"Igen, én is az oroszoknak drukkolok."

Mint közismert, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője vallotta meg imígyen legbelsőbb titkait, mikor a Putyin által megszállott Ukrajnáról, illetve magáról a háborúról nyilatkozott. Természetesen Bencsik magánvéleménye érdektelen, említésre sem volna méltó, ha éppenséggel a Bencsikhez hasonló propagátorok nem magának az orbáni diktatúrának, vagyis a maffiaállamnak a belső lényegét osztanák meg a közönséggel. Ha Bencsik és társai küldetése nem az volna, hogy ezeket az őrületeket „megetessék” a rajongókkal.

Kezdjük messzebbről. A minap egy hosszú tanulmányban fejtettem ki, hogy az ’56-os forradalom vérbefojtása után Kádár János egy olyan diktatúrát épített ki, melynek egyik jellemzője a morálnélküliség volt. Nem arról van szó, hogy Kádár elnyomó rendszere „rossz erkölcsű” volt, hanem arról, hogy Kádár maga, mint morál nélküli pártvezér, a rendszerét is eszerint formálta meg. Általában a diktatúrák aljas, erkölcstelen rendszerek, amelyekben az „erkölcsi megfontolás” a hatalom szolgálatába állított sémákban fejeződik ki. Vannak azonban olyan önkényuralmak, ahol az „erkölcs” pusztán mint legitimáló fügefalevél kerül bele a hatalom nyelvébe, a hatalom ekkor semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, sőt, negligálja azt, szemben a „rossz erkölcsű” egyéb diktatúrákkal.

Mármost az a helyzet, hogy a Fidesz és Orbán szintén egy erkölcs nélküli önkényuralmat épített ki. Tehát nem arról van szó, hogy a rendszer nekünk hazudott „keresztény erkölcsiségével” van a probléma elsősorban, hanem azzal, hogy a mai hatalom semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, ha csak a hatalom minden áron való megtartását és a permanens klientúra gazdagodást nem tekintjük erkölcsi tettnek.

Nem tekintjük. Marad viszont akkor a propaganda hazugság- és gyűlöletgyára, mely annál inkább használja az erkölcsi nyelvet. Ugyanis „értéknyelven” kell beszélni ahhoz, hogy a maffiaállam elleplezze valódi szerkezetét, hogy a rajongók tömege  magasztos elvekre és értékekre gondolhasson, miközben Orbán és fegyverhordozói mondjuk éppen Putyin mellett ágálnak. Vagy éppen a magyarság védelmének állítják be, hogy, szemben a jóérzésű emberek millióival, a letámadott Ukrajna melletti kiállás helyett, a minket ért történelmi sérelmekről zengenek, gyalázzák Zelenszkijt, miközben az ukrán nép vagy menekül, vagy a halottait temeti.

Bencsik Andrással, ellentétben a közhiedelemmel, nem az az alapbaj, hogy valaha a Népszabadságban pártrovatot vezetett, és akkor is imádta a szovjeteket, csak a mutogatott „hitének” a kerete volt más mint ma. Ez sokakkal megesik, szerencsétlenebb történelmű országokban sok az átöltöző művész. Ennél sokkal nagyon baj az, hogy Bencsik és társai a diktatúra szolgálatában kiiktatták az erkölcsöt, hiszen aki ma az oroszoknak drukkol, az nem rossz erkölcsökkel bír, hanem egyáltalán nincsen erkölcse. Erkölcs nélküli. És ezen semmit sem változtat az a trükk, hogy Bayerrel az élen, a kormány influenszer segéderői egészen Rákay kollegájukig bezárólag mindig a „normalitás” és a „szent erkölcs”, valamint a „morális igazság” nevében beszélnek. Persze hogy ezt teszik, mert a közönségüknek mégsem lehet azt mondani, hogy minden azért történik, hogy Mészáros oligarcha gazdagodjon, a hatalom meg leválthatatlan maradjon. Ennek elkerülésére kell a „normalitás” nyelvi zuhataga, meg az, hogy Nyugaton mindenkit perverz gazembernek és erkölcstelen őrültnek állítanak be. Ennek a rendszernek sem ideológiája, sem erkölcse nincsen. Ideológia- és erkölcs alkalmazó, vagyis az érték számukra nem más mint az érdek legitimáló, populista nyelvezete.

De nem adom fel. Bencsik mester nyilván annyit forgatta Immanuel Kant morálfilozófiáját, hogyan is tehetne mást, hogy mintha elfeledte volna a gyökereket. Akkor most idézem az ő és kollegái kedvéért, hátha…:

„Cselekedj úgy, hogy cselekedeted maximája mindenkor egyszersmind általános törvényhozás elvének is számíthasson.”

Kant írta ezt az alapvető mondatot, mint arra Bencsik úr nyilván emlékszik is, csak elfeledte, A gyakorlati ész kritikájában. Ha ezt megértené a Sajtóklub stábja, akkor bizony nem drukkolnának többé ebben a szörnyűséges háborúban az oroszoknak.

 

Címlapi kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Kriza Ákos búcsúztatásán a miskolci Hunyadi utcai evangélikus templomban 2021. január 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd