„Klubrádió
Publicisztika
Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Kardos András: A gazember

8/02/2023 20:00

| Szerző: Kardos András

Bayer Zsolt Donáth Anna és Dobrev Klára nagypapáját emlegeti.

„Idehaza bizonyos unokák most ott állnak a pulpitusokon és beszélnek. Szemrebbenés nélkül. Ki sem fogják találni, de azt mondják, hogy ami van, az úgy rossz, szörnyű és elviselhetetlen, ahogy van, mert nincsen demokrácia, nincsen szólás- és sajtószabadság, még a Népszabadságot is bezárták, a nép szegényedik, a nyugdíjak semmit sem érnek, bezzeg a régi szép időkben hatalmas autópálya-építkezések folytak, dübörgött a nehézipar, minden, de minden azokban az időkben épült fel, vagy akkor alapozták meg, lakótelepek szolgálták a nép javát, s mindenkinek volt munkája, ideje tehát a változásnak, a fordulatnak, először is állítsanak le minden beruházást Magyarországon, ne épüljön itt semmilyen gyár, s egyáltalán ne épüljön semmi sem, ellenben legyen mindenkinek mindene, magas fizetése és magas nyugdíja, és nem kellenek energiahordozók sem, és fát se vágjunk ki, de legyen meleg mindenütt, majd befűtünk granulált hülyeséggel, préselt és környezetbarát zöld blablával, és majd ők hazahozzák az EU pénzét is, mert ők tudják, pontosan tudják, mert megörökölték a régi tudást, hogy miképpen kell cserébe eladni a nemzetet, a hazát, az országot és a lelkeket.” (Bayer Zsolt: Az unokák, Magyar Nemzet)

Bayer Zsolt versenyre kelt a hírhedett Apák és fiúk című, a ’90-es évek elején keletkezett förmedvénnyel. Bayer aljas módon Dobrev Klárát és Donáth Annát, az ellenzék két vezető politikusát, apai nagyapjuk kommunista múltjával óhajtja tönkre tenni, megalázni, beszennyezni. Előre mondom: ezzel a primitív, aljas, minden jóérzést nélkülöző begyalázási kísérlettel Bayer udvari bértollnok kizárólag saját magát, pártját, és a kormányát szennyezi be.

De rendben, kezdjük az elején, ha már idáig rohadtunk a kormánypárti médiavezér jóvoltából:

1. Senki nem felelős nemhogy a nagyszülei, de még a szülei tetteiért sem. Ez egy mára közhelyes alapigazság, hiába jön Bayer a nácik gyerekeivel, ettől még az aljassága nem kisebb. Hogy Bayer közegének is világos legyen: minden ember a saját tetteiért felel, és akit be akarnak mocskolni a nagyapja bármiféle múltbeli tetteivel, nos, akkor csakis a mocskolóra hullik vissza az erkölcsi megvetés.

2. Az ég egy adta világán semmit nem jelent, hogy egy országban, ahol negyven éven át kommunista diktatúra volt, ott bárkinek a nagyapja kommunista volt, akár, mint Apró Antal, részt vett a forradalom leverésében, sőt a megtorlásokban is. Sokaknak volt kommunista rokona a múltban, a leszármazottak felelősséget az ő tetteikért nem viselnek, és ha az unokák demokraták és nem egy diktatúra szolgái, akkor meg végképpen aljas dolog őket a felmenőkkel besározni.  Sem Apró Antal tetteihez nincs köze Dobrev Klárának, sem ahhoz Donáth Annának, hogy az ő nagyapja pedig, sok lecsukása közül a Rákosi alatt bebörtönzése előtt a Rákosi titkárságot vezette egy rövid ideig.

3, Bayer mindezt pontosan tudja. Még azt is tudja ráadásul, hogy Donáth Ferenc, akit minden rendszer lecsukott, aki később központi alakja lett a demokratikus ellenzéknek, és aki egyike a legnagyszerűbb embereknek, akiket nekem volt szerencsém ismerni, aki nem mellesleg az egyik legokosabb ember is volt, akivel valaha is találkoztam, nos tehát Bayer pontosan tudja, hogy az orbáni diktatúra populista nyelve a bemocskolás, a gyűlöletkeltés, a félelem, egyszóval az aljas hazugság nyelve. Ugyanis még az is teljesen mindegy, hogy Apró Antal kiszolgálta a diktatúrát, Donáth pedig éppen csak megúszta a kivégzéseket, a nagyszülők sorsa nem befolyásolja az unokák megítélését. Csakis saját tetteik és nézeteik.

4. De Bayer persze ezeket mind tudja. De mindez nem érdekli. Mert nem kritizálni akarja ő Dobrev Klárát és Donáth Annát; ugyan. Bayer mocskolódni akar, gyűlöletet szítani, hergelni a saját tábort, és a jól bevált irracionalizált gyűlöletnyelvet fenntartani. És minél inkább meg tudja személyesíteni a valóságfedezet nélküli gyűlölet célpontjait, annál jobb neki és vélelmezett közönségének. Kritizálni, az munka. Gyűlölet kelteni könnyű és undorító.

5. Magam eddig is kritizáltam a DK-t is meg a Momentumot is. Csakhogy: én egy szabad és demokratikus országért és nemzetért írok, és nem a gyűlölet fokozásáért. Ugyanis ez a komcsizás meg libsizés, amit Bayer űz, lehet, hogy ma meg holnap termékeny talajra hull, mert szegény megvezetett rajongók elhiszik az ideológiai vezérúrnak, hogy az unokák is bűnösek. Persze hogy nem igaz: de a nép csak hörögjön, ne legyen fogalma a valóságról, például arról, hogy Donáth Ferenc erkölcsi nagyságához egyetlen fideszes politikus nem hogy nem ér fel, de ők egyenesen Donáth Ferenc ellentettjei: ő a diktatúrától eljutott a szabadság igenléséig, és az érte való harcig, a Fidesz pedig a szabadság igenlésétől eljutott a diktatúra kiépítésig.

Igen, 13 éve ismét önkényuralomban élünk. Van néhány millió ember, aki ma elfogadja Orbán és Bayer gyűlöletre és félelemre épített világát, de sajnálom: a történelem lapjaira ők mint egy 21. századi diktatúra fenntartói és haszonélvezői fognak bekerülni.   

6. Bárkinek bárki volt az apja, nagyapja, ükapja, mindenki csakis saját tetteiért felel.

De azért viszont igen.