„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tényleg árt a kutyáknak a csoki?

12/02/2022 17:52

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Mennyire árt a kutyánknak a csokoládé, egyáltalán szeretik? Vajon jobb, ha nem adunk nekik? Kedvencünk étkezési szokásaival kapcsolatos dilemmáinkat Tornóczky Anita kutyakiképző oszlatta el.

2022. február 08. Bódy Ötös-részlet / Tornóczky Anita - 2022.01.18.
08:41
00:00

A kutyakiképző elmondta, hogy a kakaóvaj metilxantinokat tartalmaz, amiket a kutyák szervezete nagyon nehezen bont le. Ellentétben az emberekével, akiknél a metilxantinok lebontása kevesebb mint egy órát vesz igénybe, náluk több óra alatt zajlik le a folyamat, így ha túl sok csokit fogyasztanak, az bizonyos mennyiség után mérgezést válthat ki.

A csokoládé két legfontosabb metilxantin összetevője a kakaó alapvető alkaloidja a teobromin és a kisebb mennyiségben található koffein. A teobromin okozza a kakaó keserű ízét.

Minél nagyobb a csokoládé kakaótartama, annál több benne a metilxantin, vagyis a kutyatulajdonosoknak főként a keserű csokoládékkal érdemes vigyázniuk.

Míg a kisebb mennyiségű tejcsokoládétól esetleg csak hasfájása lesz ebünknek, a nagyobb mennyiségű étcsokoládé akár komoly mérgezési tüneteket, vagy szélsőséges esetben az állat halálát is okozhatja.

 
 Forrás: kutyabarat.hu
 

Tornóczky Anita hozzátette, hogy a nagy százaléktartalmú étcsokoládéból egy kistestű kutya számára már a 30 gramm feletti adag is halálossá válhat.

A másik nagy probléma, hogy a kutyák nem mosnak fogat, ezért sem célszerű a kutyát édességgel etetni, hiszen az egy cukros, ragacsos réteget képez a fogfelszínen, ami könnyen szuvasodáshoz vezethet.

A kutyák ragadozó állatok, ezért nincsen szükségünk finomított cukorra. A szakértő szerint manapság már egyébként is sokféle speciálisan kutyák számára készült, finom és tápláló nassolnivalókat lehet kapni a boltokban, de akár egy házilag készített jutalomfalat, például szárított, felkockázott hús is tökéletes lehet erre a célra.

Természetesen egyetlen kocka csokoládé nem fog megártani, kutyánknak nem lesz különösebb baja tőle, de az embertől eltérően a csokievés számára biokémiailag sem okoz különösebb örömet, ezért a legszerszerűbb, ha semmilyen csokoládéból nem adunk enni kedvencünknek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös – Bódy Gergővel/Interjú Tornóczky Anitával
2022. február 8., kedd 10:05