„Klubrádió
Zöldklub

Hogyan lesz egy kutyából vakvezető?

13/04/2021 09:18

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Március 7-én született meg a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola legújabb generációja. Calgary kölykeinek szeme húsvétra ki is nyílt. Egyre többször keresik a kontaktust, szeretnek odabújni a plüssjátékaikhoz és bekucorognak nevelőik ölébe. A látásukkal együtt a hallásuk is kinyílt, ezért több babahangot adnak ki és érzékenyebbek lettek a zajokra.

A hogylétükről és a vakvezető kutyává válás folyamatáról Komondi Piroskával, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola szakmai vezetőjével beszélgettünk.

2021. április 09. Zöldklub (2021. április 09., péntek 15:00)
46:42
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Az iskola tenyésztési programja már három éve működik, a tenyész szukák önkéntes családoknál vannak elhelyezve. Nem minden kölyökből lesz később vakvezető kutya, de jóval nagyobb arányban válnak be a saját tenyésztésű kutyák, amelyek vakvezetői vérvonalból születnek, mint a korábban egyéni tenyésztőktől származók. Régebben 30-40 százalékuk vált be, most pedig 80-85 százalék ez az arány. Egészségügyi és mentális probélmák lehetnek, amelyek meggátolhatják a vakvezető feladatok ellátását, de ezt kiszűrendő a kölyköket folyamatosan figyelik, mindegyik kölyök bekerül a kiképzésbe, és ott döntik el, hogy maradnak vagy kikerülnek probléma esetén.

Egy és másfél éves koruk között kerülnek kiképzőhöz a kiskutyák, ahol megkezdődik a képzés. Az alapképzés után speciális ismereteket sajátítanak el, ami vizsgával zárul: a letakart szemű kiképzővel önállóan útvonalat kell teljesíteniük. Ezután a klienssel is el kell végezni egy tanfolyamot, hiszen őt is meg kell tanítani, hogyan észlelje a kutya jelzéseit, hogyan vezesse, és hogyan lássa el leendő segítő társát.

Calgary kölykei
 
Calgary kölykei
Fotó: Lay Viktória
 

A kutyákat születésüktől fogva ismerik, követik a fejlődésüket, gyakorlatilag mindent tudnak róluk, ami alapján ki tudják választani számukra a legmegfelelőbb gazdát. Nem mindegy például, hogy a kutya a kisvárost vagy a nagyvárost szereti jobban, hány órát alszik, mennyire nyugodt. Ezek mind segítenek, hogy a lehető legjobb párosokat hozzák össze. Ha kell, egy klienst több kutyával is kipróbálnak.

Egy vakvezető kutyának minimum három gazdája van élete során. A segítőkutyáknál nagyon fontos, hogy jó alkalmazkodóképességgel rendelkezzenek. Ez a gazdiváltásban is megjelenik. A labrador eléggé hedonista fajta, ahol a kaja, ott az otthon – mondja Komondi Piroska. Tudományos kutatások szerint a kötődési folyamat 2-3 hónapot vesz igénybe, de nagyjából két hét után már érezni lehet, hogy a kutya otthon érzi magát.

Viszonylag kevés segítőkutya dolgozik Magyarországon, ezért előfordul, hogy sokan nem is hallottak még róluk, vagy éppen nem láttak egyet sem, így sokszor találkoznak különféle zökkenőkkel a kliensek. Vakvezető kutyát például nem szabad megetetni munka közben, viszont az üzletekbe be kell őket engedni, sajnos ez sem teljesül minden esetben. A kellemetlenségek viszont eltörpülnek a kutyák által nyújtott segítséghez képest. A látássérültek előtt “kinyílik a világ”, egy hatalmas szabadságérzetet ad, hogy nem kell valakire várni, hogy elkísérje őket valahova. “Volt olyan kliensünk – mondja a szakmai vezető –, aki gyakorlatilag tíz éve nem lépett ki a házból, sok tanulás után viszont megtanult önállóan közlekedni a kutyával, azóta pedig pezsgő társasági életet él, és még vállalkozást is indított.”

Calgary kölykeivel
 
Calgary kölykeivel
Fotó: Lay Viktória
 

Egy segítőkutya jelenléte emellett kapcsolódási pont más emberekkel. Sokan félnek megszólítani egy vak embert, és segítséget nyújtani, viszont egy kedves kutya oldja a feszültséget, könnyebben szólítják meg a kutyával, mint a bottal közlekedőket.

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év. Egy vakvezető kutya teljes életét felölelő költsége: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (1,5 millió Ft a munkadíj), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat, stb. Így lesz a tíz év összes költsége több mint 5 millió forint.

De kanyarodjunk vissza Calgary kölykeihez. A testvérek között egyetlen fekete kutya van, egy szuka, aki kisebb méretű, mint a többiek és bátrabb is. Az egyetlen fekete leányzó aktív kiskölyök, szereti a hasát, és szívesen bújik fekete mamájához alváskor.

A fekete Calgary-baby
 
A fekete Calgary-baby
Fotó: Lay Viktória
 

„A színt két gén két allélja határozza meg, egyiket anyai oldalról kapja a kölyök, másikat apai oldalról. A fekete domináns a sárgával és a barnával szemben, tehát ha bármelyik oldalról feketét kap, fekete lesz, de van benne sárga/barna allél is. Ha a fekete szuka sárga hordozó, mint Calgary, akkor a kölykök kaphatják bármelyiket, viszont apától csak sárgát, mert neki csak az van, mivel sárga. Ebben az alomban úgy alakult, hogy csak egy kölyök kapta az anyától a fekete allélt, a többi a sárgát” – mondja Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Zöldklub
2021. április 9. péntek 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória