„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Hogyan tisztálkodjunk okosan?

21/03/2021 12:14

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Az ápoltság hozzátartozik az alapvető megjelenéshez, de mégis hogyan érdemes tisztálkodnunk? Szabó Gábor bőrgyógyász az Ötösben a haj és a bőr védőrétegéről beszélt, amelynek nem tesz jót a túl sok tusfürdő- és samponhasználat.

2021. március 09. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, öntisztuló haj (2021. március 9., kedd 10:00)
13:38
00:00

A városi legenda, amely szerint a haj és a bőr öntisztuló, nem igaz. Viszont a szakértő szerint az, hogy az emberek manapság szokásosnál sokkal többet tisztálkodnak sem egészséges. Hangsúlyozta: a bőr és a haj speciális védőréteggel rendelkezik, ami egy nagyon vékony zsírréteg. Minden tisztálkodószer zsíroldószer és ezt nagy mennyiségben használni egészségtelen, mivel a saját védőrétegünket tesszük tönkre. Természetesen tisztálkodásra szükség van, de nem minden alkalommal kell hozzá vegyi alapú tisztálkodószer, csak akkor, ha – például nehéz fizikai munka után – nagyon koszosak vagyunk, mondta el Szabó Gábor. Szerinte sokszor elég, ha az ember csak átdörzsöli magát egy nedves szivaccsal.

Tévhit, hogy zsírosodik a hajunk?

Gyakori az a meggyőződés is, hogy újból hajat kell mosnunk, mert pár nap alatt zsíros lett, valójában másról van szó. A fejbőr pár nap alatt nem termel annyi zsiradékot, hogy ettől zsírossá váljon, hanem a fejbőr izzadása okozza a problémát. Tehát az ember összeizzadja a haját, még alvás közben is, amikor a bőrünk felmelegíti a párnát, de testmozgás, például sportolás során ezt különösen jól megfigyelhetjük.

 
kép: RyanMcGuire / Pixabay
 
 

Ha valaki türelmes és szeretné megvárni, hogy helyreálljon a hajának ez az említett védőrétege, akkor rövid haj esetén ezt néhány hét alatt elérheti, és azt fogja tapasztalni, hogy kevesebbet kell hajat mosnia. Hosszú hajjal ez már problémásabb, és ha valakinek festett a haja, akkor elkerülhetetlen a samponos hajmosás, mert a festés annyira megváltoztatja a haj szerkezetét.

Mosakodni, de hányszor?

Szabó Gábor azt mondta: az izzadságot sima vízzel is lemoshatjuk. Aki minél többször mosakszik, annak gyakrabban lehetnek bőrproblémái – tette hozzá.

De az, hogy milyen gyakran szükséges tisztálkodnunk, az egyén-, testalkat- és életkorfüggő. Fontos megjegyezni, hogy mosakodás után a testápolást gyakran elfelejti az ember, pedig a testápolók használata lényeges – jegyezte meg a bőrgyógyász.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Pixabay

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 09., kedd 10:00