„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Kutyautas az autóban

18/12/2021 09:50

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kutya szállításának technikai részleteiről már volt szó néhány korábbi műsorban, most a „lelki” vonatkozásokról beszéltünk, hogy kedvencünk élvezze az utat, ne féljen.

2021. december 15. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2021. december 15., szerda 13:00)
49:44
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Mint mindenhez, az utazáshoz is hozzá kell szoktatni a kutyánkat. Először rövid utakat tegyünk az autóval egy olyan cél felé, amely az állatban kellemes élményt hagy. Menjünk például a kutyafuttatóba, ott játsszunk vele egy kicsit, vagy menjünk más olyan helyre, ahol a haverokkal találkozhat. Néhány ilyen utazás után már szívesen ül be a kocsiba. Fontos a nyugodt utazás. A kutya feneke a padlón legyen, ne a levegőben, üljön, vagy feküdjön, mert ez nyugalmat ad neki. Ha kifelé bámul és látja az elsuhanó tájat, az csak izgatja, felkelti a vadászösztönét, ez pedig utazásnál kerülendő. Több szakember állítja, köztük Kiss Gábor kutyatréner, suttogó is, hogy a szállításhoz a legjobb megoldás a boksz, abban tud a kutya a legkényelmesebben elhelyezkedni. Ne bántson bennünket, hogy nem tud a kis helyen forgolódni, ficánkolni, hisz a kutya természetes közegében is kis, szűk helyet keres a pihenéshez, nem valami nagy teret. Ilyen az ő természete.

 
Kutyaszállító box
 
 
A „kutyasuttogó" egy kutyakiképzési módszer, melynek célja a kutya engedelmességre való tanítása, és a kutya-gazda kapcsolat összehangolása. Ez egy olyan speciális képzési módszer, amely a testbeszédre fekteti a hangsúlyt, megtanít arra, hogy testbeszéd segítségével miként adhatsz parancsokat a kutyádnak. A hagyományos képzési módszerekkel ellentétben, amelyek segítségével megtaníthatod a neki, hogy miként hajtson végre egy parancsot, a „kutyasuttogó"módszer arról szól, hogyan lehetsz te az alfa. Ez a módszer a kutyalélektant használja fel arra, hogy minél jobb kapcsolat alakuljon ki az eb és gazdája között. Azért hívják ezt a módszert „kutyasuttogónak", mert nem az a célja, hogy a gazda a parancsot hangosan adja ki, és annak megtagadását kiabálással büntesse, hanem épp ellenkezőleg, halk szavakkal, nyugodt és következetes módon kell a kutya tudtára adni, hogy pontosan mi is a gazdi elvárása. Forrás: haziallat.hu.
Kiss Gábor nem igazán szereti, ha suttogónak nevezik, manapság ugyanis olyan embert jelöl inkább, akinek nincs képzettsége, gyakorlata a trénerkedéshez.

A boxhoz szoktatást célszerű kis korban elkezdeni. A nagy területen élő pásztorkutyákkal akadhat gond, de minden más kutya – testmérettől függetlenül – beszoktatható. Szállításhoz a legbiztonságosabb forma, tudunk olyan balesetről, amelyben az egész autó összeroncsolódott, a kutya a masszív alumínium boxban sértetlen maradt. De megoldás lehet egy hám is, amelyet biztonsági övvel rögzítünk. Teljesen szabadon ne mozoghasson az állat, mert meglepheti a sofőrt, hirtelen rossz helyre ugorhat, például a gazdi ölébe és akkor mindkettőjüknek sérülést okoz a légzsák. Egy kutyával megfelelő kondicionálás után több ezer kilométert is lehet utazni, ha azt érzi, hogy a gazdi élvezi, ő is élvezni fogja. Rá kell jönni, hogy mit nem szeret, például vannak kutyák, amelyek 120-as tempó fölött nyugtalanok lesznek. Feltehetően azért, mert megváltoznak a viszonyok, már hangosabb a motor, a kerékzaj, a szélzaj, és a kutya – mint tudjuk – jól hall. Ilyenkor vissza kell venni egy kicsit a sebességből. A lényeg, hogy az állat az út alatt nyugodt legyen, a feneke a földön, üljön, vagy feküdjön, ha eldől oldalra, az a legjobb.

Sebzett vad vérebes utánkeresése Somogyban
MTI Fotó: Kovács Attila
 

Szállítás tömegközlekedéssel

Kiss Gábor azt javasolja, hogy a villamossal kezdjük a tanulást. Egy végállomáson kéredzkedjünk fel egy álló járműre, ott járjunk egyet a kutyával, ismerkedjen a villamos belsejével. Miután az egész nem mozog, nem lesz nehéz a feladat. Próbáljuk ki, hogy miként közlekedik az állat a két lábunk között, mert ha így tudunk haladni a zsúfolt villamoson, netán még tolatni is tud a kutya pár lépést, sokkal könnyebb dolgunk lesz és biztonságosabb is, mintha pórázon fognánk csak az állatot. Aztán szálljunk le és csak nézzük egy ideig, hogy mennyien szállnak fel egy indulásra váró járatra. A kutyának ez is egy benyomás, azt sugallja, hogy nem is lehet ez olyan félelmetes. Busszal hasonló a helyzet, csak az ugye nem olyan egyenletesen halad, élesebb kanyarokat vesz, nagyobbakat fékez, hangosabb, egyszóval kevésbé barátságos.

Néhány szabály: kutya a járművek ülésein nem szállítható, csak a padlón. A gazdánál ott kell lennie az állat oltási igazolásának. Kisméretű kutya boxban is szállítható (külön jegy nélkül), a nagyobbak pórázon, szájkosárral. Különös figyelmet érdemel a metró, mert a mozgólépcső a kutyák számára nagy veszélyforrás. Becsípheti a lábukat, letéphet a szőrükből, a körmükből, ezért csak kézben szabad őket szállítani. A legnagyobb a veszély a fel- és lelépésnél. Nagy testű, nehezebb kutyával érdemes leállított mozgólépcsőn közlekedni, csak ezt a szándékot közölni kell az állomás személyzetével.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Élőben a városból 2.0
2021. december 15. szerda 13:00
Műsorvezető: Fábián László