„Köszönjük,
Uniszex

Miből lesz a cserebogár?

26/10/2023 13:59

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Megesik, hogy egy lány érettségi után jön rá, hogy magassarkúban más az élet, egy fiú pedig ebben az időszakban növeszt bajszot, de az sem kizárt, hogy kifesti a körmét. Hogyan határozzák meg a tinédzserek magukat nőként és férfiként, mikor kezdődik és mikor fejeződik be a nemiidentitás-keresés? Erről szólt az e heti Uniszex.

2023. október 23. Uniszex (2023. október 23., hétfő 14:00)
44:35
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Van, aki már óvodás korában hercegnőnek vagy katonának készül. De előfordul, hogy a királylányokból tinédzser korukra szakadt farmeres rockerek, a kommandósokból pedig érzékeny lelkű langaléták lesznek. Megesik, hogy egy lány érettségi után jön rá, hogy magassarkúban más az élet, egy fiú pedig ebben az időszakban növeszt bajszot, de az sem kizárt, hogy kifesti a körmét. Hogyan határozzák meg a tinédzserek magukat nőként és férfiként, mikor kezdődik és mikor fejeződik be a nemiidentitás-keresés?

A legautentikusabb szakértőkkel, két tinédzserrel beszélgettünk a témáról az Uniszex október 23-i adásában. Vajdics Fanni 18 éves, Nagy Kornél 19 éves. Mindketten tavaly érettségiztek a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, ahol kaptak is teret arra, hogy rátaláljanak saját magukra. Az önkifejezést, ezen belül a nőiesség kifejezését nem szorította határok közé az iskolapad. Ahogy a szexuális felvilágosításnak sem szab határokat az internet.

 
Vajdics Fanni, Nagy Kornél, Kovács Gellért és Kerekes Bori
 

Vannak-e elvárások a tinédzser lányok felé, hogy nőiesek legyenek? És elvárják-e a fiúktól a férfiasságot? Kornél szerint az ilyen elvárások sokszor otthonról jönnek. Az a kisfiú, akinek sokat mondják gyerekkorában, hogy ne sírjon, mert a fiúk nem szoktak sírni, valószínűleg nagy kihívásokkal szembesül majd tinikorában is. Szerinte a fiúknak is fontos a visszajelzés, de az tény, hogy a külsejével kapcsolatban egy fiú inkább kiskorában kap visszajelzést, ha a nagymamák kortól független rajongását nem számítjuk.

Ezzel szemben egy lánynak mennyire van a személyiségfejlődése középpontjában a külseje? Eléggé. Persze egy fiúnak is jól esik a dicséret, de a tinilányok világa a külsőségeket tekintve egy teljesen más dimenzióban mozog.

 
Forrás: Flickr
 

Szexuális felvilágosításról, internetes sorsközösségről, a visszajelzés fontosságáról, tabukról és azok ledöntéséről egy véleményét vállalni merő generáció szájából – bővebben az adásban, amit teljes egészében meghallgathatnak a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2023. október 23. hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért