„1%
Szerepvállalás

Önállóság és önkifejezés

22/05/2022 18:00

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

Az értelmi fogyatékos emberek is megérdemlik az önálló élet lehetőségét, Németné Horváth Beáta, a Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet igazgató elnöke elmondta, hogyan lehetséges ez. Szenográdi Réka, a Fedél Nélkül koordinátora mesél a lap művészeti pályázatáról.

 

2022. május 21. Szerepvállalás (2022. május 21., szombat 13:00)
27:13
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

Magánszállásként indultak, vállalkozásként folytatták, majd megalapították szociális szövetkezetüket azzal a céllal, hogy segítsék a régióban élő hátrányos helyzetű – elsősorban értelmi fogyatékossággal élő – embereket, számukra munkahelyeket hozzanak létre, és ezzel hozzájáruljanak életminőségük javulásához. A szabadszállási Strázsa Kégliben így mára igencsak eltérő élethelyzetből érkező fiatalok leltek otthonra, akikben azonban egy közös: itt lehetőséget kapnak az önálló életre, a képességeikhez mérten szükséges segítségnyújtás biztosításával. A Habitat for Humanity és a Wienerberger együttműködésének köszönhetően 3 évvel ezelőtt egy rekonstrukció keretében megújult az otthon, amely ma már 11 megváltozott munkaképességű, illetve értelmi sérült fiatalnak nyújt otthont. Németné Horváth Beáta, a Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet igazgató elnöke, az otthon ügyvezetője a vendégem.

Minden embernek legyen otthona – ez a Fedél Nélkül utcalap kiadójának, a Menhely Alapítványnak a mottója. A fizikai szükségletekhez hasonlóan azonban az is fontos, hogy a hajléktalan emberek közösségre találjanak, ki tudják bontani a tehetségüket, át tudják adni gondolataikat. Épp ezért a Fedél Nélkül a szellemi otthon megtalálásának fontosságát is hangsúlyozza. Ezért hirdetnek művészeti pályázatot otthontalan emberek számára vers, próza és kép kategóriákban, immár 2004 óta. Az ’Év Alkotás 2021’ pályázaton nemrég eredményt hirdettek. Szenográdi Réka, a Fedél Nélkül koordinátora mesél a részletekről.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Szerepvállalás
2022.05.21., szombat 13:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Bíró Bori