„Támogassa
Uniszex

Csak ránézek és megmondom?

26/09/2023 13:11

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Tartja a szólás sok különféle változata. De a lényege mindnek egy: igenis ítélkezünk külső benyomások alapján. Így lesz a cingár, szemüveges filmkritikusból elitista hülyegyerek, a kisminkelt, ékszereket hordó szőke riporternő ostoba, a csinos, fiatal esztéta-kurátor lány pedig tapasztalatlan, csak a külseje segítségével érvényesülő fruska.

2023. szeptember 25. Uniszex (2023. szeptember 25., hétfő 14:00)
46:49
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Cserhalmi Luca kurátor-esztéta volt az Uniszex vendége, akivel elsősorban arról beszélgettünk, hogy a nők társadalmi helyzetének változása vajon nyomot hagyott-e a képzőművészeten. Igen. Egyrészt már egyre több női művész alkot szobrászként annak ellenére, hogy ez a művészeti ág alapvetően férfias. Másrészt pedig a kortárs képzőművészek már egyáltalán nem csak a meztelen testet vagy a szép arcot látják csak izgalmasnak a nők ábrázolásában. Bár egyelőre az, hogy például a világháborús emlékműveken ne csak elesett katonák, hanem a testi és lelki erőszakot elviselni kényszerülő nők neve is szerepelhessen még várat magára, de a művészeti megközelítés mindenképpen tükrözi a társadalmi változásokat.

Egy beszélgetés Rabóczky Judit Rita kortárs szobrászművésszel.

Mondta ezt el nekünk egy 28 éves csinos esztéta-kurátor, akit a fiatal nőkkel kapcsolatos előítéletekről is kérdeztünk. Luca hamar megtalálta a helyét a művészvilágban, ráadásul komoly pozícióban, emiatt sok olyan megjegyzést kapott már, ami burkoltan vagy nyíltan vitatta rátermettségét. Rendszeresen találkozik a tudása helyett inkább megjelenését méltató megjegyzésekkel, és olyan is akad, aki nem jósol neki nagy jövőt a szakmában, hiszen „úgyis nemsokára szülni fog, akkor pedig mindennek vége.”

 
Cserhalmi Luca
 
Forrás: Facebook
 
 

Kislányozás és bácsizás, előítéletek és frusztrációk, no meg a Férfi Klub és ami mögötte sejthető, erről szólt az Uniszex szeptember 25-i adása, amelyet egészében visszahallgathatnak a fenti lejátszóra kattintva!

Uniszex
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért
2023. szeptember 25. hétfő, 14:00