„Klubrádió
Uniszex

Szexi női szobrok

18/09/2023 20:53

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Szűk 1200 köztéri alkotásból összesen 37 budapesti szobor ábrázol olyan nőket, akik nem meztelen testek, vagy allegorikus alakok. Női példaképekről, azok ábrázolásáról illetve ábrázolásuk hiányáról szólt az Uniszex harmadik adása.

2023. szeptember 18. Uniszex (2023. szeptember 18., hétfő 14:00)
46:52
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Budapesten majdnem 1200 köztéri szobor van, de mindössze 37 ábrázol olyan nőket, akik nem meztelen testek, vagy allegorikus alakok. Vagyis a női test, vagy az, amit a női test képvisel jelen állás szerint Budapest utcáin hangsúlyosabban jelenik meg a képzőművészetben, mint maga az ember, a név, az életmű, a nő személye a szobor mögött.

Szexi női szobrok Budapesten – ez a harmadik találat, ha női szobrok témában keresgél cikkeket az ember az interneten. A valóság sem fényesebb, mint a virtuális tényállás: a legtöbb női szobor ruha nélkül, félmeztelenül, vagy allegorikus alakként ábrázolja a nőket a főváros utcáin. Vagy épp sehogy. Van Blaha Lujza vagy Jászai Mari tér, de szobor nincs. Olyan alakok, mint Pécsi Eszter, az első vasbeton mérnöknő, Ramseyer Eszter, a Gerbeaud első női vezetője, Laborfalvi Róza, Hatvany Irén, a Hatvany család első női cégvezetője vagy Polcz Alaine, hogy csak néhány példát említsünk, szintén hiányoznak a fővárosi szoborpalettáról. Szenes Hanna költőnő, zsidó származású brit ejtőernyős viszont nemrég kapott szobrot, kettőt is, ez pedig Koniorczyk Bori urbanistának és csapatának köszönhető.

Bori az Uniszexben mesélt arról, hogy már régóta tervezik, hogy városi sétáik közé egy nőkről szóló túrát is felvesznek. De hiába a szándék, ugyanis nincs mit mutatni. Ez adta az ötletet, hogy 2019-ben, a nemzetközi nőnapon Budapest forgalmas csomópontjain papírszobrokat állítsanak ki, hogy megmutassák, nem női példaképekből van hiány.

Hogy mi lett a kampány eredménye, külföldön más-e a helyzet, mint a magyar fővárosban és van-e remény a változásra, kiderül az Uniszex harmadik adásából, amit teljes egészében a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatnak meg.

Címlapi kép: Szenes Hanna mellszobra a budapesti Széna téren.

Uniszex
2023. szeptember 18. hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért