„Klubrádió
Uniszex

Mennyit ér egy nő?

7/09/2023 17:14

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Kétféle nő létezik. Az egyik tűsarkúba szorítja a lábait, bebújik a sminkje mögé, szűk ruhákba préseli magát. Ő a saját külseje és a mások által állított elvárások rabja, aki nem tud kiállni az elveiért. És van a tornacipős, farmeros, pólós típus, aki szabadakaratú. Elég szabad ahhoz, hogy azt vegye fel, ami kényelmes, és azt mondja, amit gondol. És vannak, akik a skatulyák rabjai és a fent leírtakat valóban igaznak is gondolják. De vajon miért?

2023. szeptember 04. Uniszex (2023. szeptember 04., hétfő 14:00)
49:00
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Miért vagyunk a skatulyák, illetve a skatulyázás rabjai? 

Azért, mert ha szeretjük, ha nem, a legtöbben sémákban gondolkozunk. Az agyunk így egyszerűsíti le a rengeteg beérkező információt. Igaz ez az addig ismeretlen emberekre is: a külső alapján kialakul egy benyomásunk, és a tudatalattink máris előhív valamit a már meglévő bugyorból. Vagyis működésbe lépnek bennünk a sztereotípiák. De vajon mindenképp ördögtől való folyamat ez? Kerekes Bori és Kovács Gellért többek között erről beszélgetett az Uniszex első adásában.

 
Gottesmann Katalin modell, 1968-ban.
 
 

Ahogy az is szóba került, hogy vajon miért motoszkál a fejünkben valamiféle rossz érzés, ha azt a szót halljuk, hogy feminizmus. Talán azért, mert félünk az izmusoktól? Vagy azért, mert nem szeretjük, ha egy nagy csoport közös kalapja alá vesznek bennünket és a nevünkben szólalnak fel?

 
 Kálvin tér 5., bemutató a Caola vevőszolgálata előtt. Oláh Emese, Török Magdolna, Nádor Adrienne, Fekete Ildikó manökenek, 1989-ben.
 
Forrás:

 

Vagy egyszerűen azért, mert felületesek az ismereteink a feminizmussal kapcsolatban. Ezen segít az Uniszex feminizmustörténeti rovata, aminek első részében Acsády Judit a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársa mesélt a kezdetekről. Azt pedig, hogy valójában börtönt vagy szabadságot jelent-e a nőknek az, hogy nem kell fűzőbe szorítaniuk magukat és olyan ruhát viselnek, amilyet csak akarnak, Czingel Szilvia, kulturális antropológus mondta el.

 
 Baja, 1900, fotóműteremben készült kép
 
 

A teljes adást visszahallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Az Uniszexről és a többi szeptembertől induló illetve megújuló műsorunkról itt gyűjtöttünk össze minden információt.

Uniszex
2023. szeptember 04., hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért