„Klubrádió
Uniszex

Női hang, rövid ész

13/09/2023 10:38

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Margaret Thatcher szakemberek segítségével mélyítette a hangját, hogy komolyan vegyék, a BBC pedig egészen a '80-as évekig nem alkalmazott női rádiós hírolvasót. Igaz-e, hogy többet beszélnek a nők és mennyivel gyakoribb, hogy egy férfi félbeszakít egy nőt, mint fordítva? Huszár Ágnessel a gendernyelvészet kutatási témáiról beszélgettünk az Uniszexben.

2023. szeptember 11. Uniszex (2023. szeptember 11., hétfő 14:00)
46:41
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Margaret Thatcher szakemberek segítségével mélyítette a hangját, hogy komolyan vegyék. A nyolcvanas évekig a BBC nem alkalmazott női rádiós hírolvasót. A magas női hangot sokan ma is a butuska fruska képével párosítják. És a hanghordozás csak egy tényező, amiben megjelenik a nők és a férfiak közötti különbség a nyelvhasználatban. Az Uniszex adásában Huszár Ágnes nyelvésszel a gendernyelvészet kutatási témáit jártuk körbe.

 
Margaret Thatcher akkori brit miniszterelnök Budapesten, a
Vörösmarty téren, 1990 szeptember 19-én.
 
 
Forrás: Fortepan/Szigetváry Zsolt
 

Az asszony fegyvere a nyelv – tartja a magyar közmondás. És hajlamosak is vagyunk azt gondolni, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak. A tudományos vizsgálatok ezt azonban aligha támasztják alá. Konferenciákon, kongresszusokon és egyetemi szemináriumokon végzett kutatások szerint a nők jóval kisebb esélyt kapnak arra, hogy aktívan részt vegyenek a kommunikációban, mint a férfiak. Ráadásul a vizsgált esetekben a nemek közti közbevágások 96 százalékát férfiak követték el nők rovására, vagyis a férfiak sokkal többször szakítják félbe a nőket, mint fordítva. Különösen igaz ez akkor, ha egy nő mosolyog, Huszár Ágnes szerint a nőknél a mosolygás éppen ezért kétélű fegyver.

Magánbeszélgetésekben, otthoni környezetben a kutatások arra jutottak, hogy bár látszólag a témafelvetés a nő kezében van, ezek a feleség férjhez intézett kérdései általában a férfi hogylétére irányulnak. Azt viszont már a férfi dönti el, hogy miről beszél: ha a kérdésre nem akar válaszolni, témát vált. Bár a korábbi kutatások alapján, a nők kevesebb trágár szót használtak, ahogy több más szempontban, ebben is kezdenek elmosódni a különbségek a két nem között.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2023. szeptember 11., hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért