„Klubrádió
Reggeli gyors

Séta közben fiataloknak a szabadságról

11/06/2019 13:16

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Az amerikai követség szervezésében indulnak budapesti séták a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás korszakának megismertetésére. A tematikus városi túrákon elsősorban a fiatalabbaknak szeretnék elmagyarázni, hogy a magyarok a szabadságot ugyanolyan fontosnak tartják, mint az amerikaiak.

2019. június 11. Reggeli gyors-részlet/Walk of Change (2019.06.11.)
05:43
00:00
Walk of Change, vagyis a Változás Sétája címmel indul tematikus városnéző túra Budapesten az amerikai nagykövetség támogatásával. A cél megismertetni a fiatalokkal a rendszerváltáskori Budapest hangulatát és hogy milyen események vezettek a Vasfüggöny leomlásához. Az első, bemutató sétát újságíróknak szervezték múlt héten.

Egészen más elképzelései vannak a rendszerváltás időszakáról azoknak, akik most húszas vagy harmincas éveiket tapossák, és még nem is éltek, vagy kisgyerekek voltak 1989-ben, mint az azt felnőtt fejjel átélőknek.

A budapesti amerikai nagykövetség ezért egy sétatúrák szervezésében rutinos céggel közösen úgy döntött, hogy a rendszerváltás tematikájára tízalkalmas túrasorozatot indít el. Az első sétát a sajtó munkatársainak szervezték. Emma Nagy, az amerikai követség kultúrattaséja elmondta: a túrákra elsősorban a fiatalabbakat várják, de bíznak abban, hogy a rendszerváltást személyesen megtapasztalóknak is érdekes programot tudnak kínálni.

 
Dollárbolt 1968;  
Forrás: Fortepan.hu
 

Dollárbolt, 60-as évekbeli presszó, Szabad Európa Rádió, szárnyaikat bontogató ellenzéki mozgalmak – csak néhány dolog, ami megkerülhetetlen, ha a rendszerváltás időszakáról van szó és amikről a séta egyik állomásán, az Open Society archívumában többet is meg lehet tudni.

A túrákat Csada Gergő vezeti majd, aki hangsúlyozta, hogy a sétákon a rendszerváltás politikai szempontú vizsgálata fontos, de nagy szerepe van a zenének is, ennek megfelelően a nála lévő hangszóróból többször is Kádár-kori slágerek csendültek fel.

A sétán egy belvárosi kocsma is útba esett, nem véletlenül. A hely valóban úgy nézett ki, mintha a 60-as évekből felejtették volna ott. Petruska András, a túra egyik zenész közreműködője itt beszélt arról, mit jelentenek neki a 30 évvel ezelőtt történtek, illetve az azt kiváltó késő Kádár-kor – elsősorban az értelmetlen szabályokat, ami ellen – ahogy olyan sok mindenki másnak – a zene tűnt a legjobb ellenszernek.

És hogy Magyarországon komoly vitákat vált ki a rendszerváltás értelmezése? Emma Nagy szerint ezzel semmi gond nincs. Hozzátette: a sétáknak a legfontosabb üzenete a követség részről az, hogy a magyarok a szabadságot ugyanolyan fontosnak tartják, mint az amerikaiak.

A sétákra az amerikai követség oldalán is megtalálható linken lehet jelentkezni.

Reggeli gyors/Riport a Walk of Change-ről
2019. június 11., 06.45.
riporter: Galavits Patrik