„Klubrádió
Uniszex

Ha nem szelfizel, nem létezel?

11/10/2023 12:50

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

A kérdés – létezik-e aki nem szelfizik – túlzónak tűnhet, de a tinédzserek esetében nagyon is jogos. A közösségi médiából kimaradó, a kirakat-életet, a szelfizést, a szépített képek posztolását vagyis a maguk tárgyiasítását nem vállaló kamaszok számára valós probléma az online kirekesztés. Hogy milyen nehézségeket okozhat a tárgyiasítás a most felnövekvő generáció számára? Erről szólt az Uniszex adása.

2023. október 09. Uniszex (2023. október 09., hétfő 14:00)
45:30
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Vajon mit üzenünk nőként az öltözködésünkkel, a rólunk készült és megosztott fényképekkel, a külsőségekkel, amiket magunkról a külvilágnak mutatunk? A megjelenésünk mindenképp mond valamit más emberek számára, de vajon kötelesek vagyunk-e az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket eltűrni? Ha kötelesek nem is vagyunk, és egy tökéletes világban fel sem merülne a kérdés, a valóság mégis az, hogy a nők lépten-nyomon találkoznak a külsejüket minősítő megjegyzésekkel.

Többek között ezzel a jelenséggel foglalkozott az Uniszex két műsorvezetője, Kerekes Bori és Kovács Gellért az október 9-i Uniszexben. Gellért szerint a nőknek nem kellene eltűrniük a külsejükkel kapcsolatos megjegyzéseket, Bori viszont úgy gondolja, hogy bár valóban nem kellene, mégis kell. Éppen ezért képmutatás azt feltételezni, hogy egy mélyen dekoltált ruha, vagy egy miniszoknya nem jelenti azt, hogy bizony a konfrontációt is vállalni kell. Sajnos még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy egy kihívónak nevezett ruha indítéka lehet akár egy zaklatásnak is, éppen ezért a nők áldozathibáztatása is gyakori jelenség.

 
Szelfi-sorozat
 
Részlet egy Hogyan készítsünk szelfit a telefonunkkal? c. YouTube-videóból
 
 

És mi a helyzet a tinédzserkorú lányokkal és fiúkkal és azokkal az elvárásokkal, amiket a közösségi média állít eléjük?

Szmolka Orsolya pszichológus szerint a tini – főként – lányok a legtöbb esetben azért keresik fel őt, mert komoly problémákat okoz számukra az online kirekesztés. Az a fiatal, aki nem akarja saját magát tárgyiasítva a közösségi médiában szerepeltetni, gyakran perifériára kerül. Nem kap pozitív visszajelzést, úgy érezheti, hogy népszerű társaihoz képet levegőnek nézik, ennek pedig komoly következményei lehetnek.

 
Hófehérke (részlet a rajzfilmből)
 

Különösen érdekes jelenség ez egy olyan világban, ahol már az olyan klasszikus mesék nőábrázolását is megkérdőjelezzük, mint a Hófehérke. Sérelmezzük a gyenge akaratú nőket ábrázoló, erényükként csak a szépséget kiemelő meséket, közben a közösségi média rákényszeríti a fiatalokat arra, hogy a külsőségek, a tárgyiasítás szűrőjén keresztül értékeljék magukat.

A témáról bővebben hallhatnak az adásban, amit a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatnak meg.

Uniszex
2023. október 9. hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért