„Klubrádió
Uniszex

A dolgozó nő

19/10/2023 14:20

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Bár Magyarországon a gazdaságilag aktívak és a foglalkoztatottak közel fele nő, társadalmi és gazdasági szerepük ezzel nincs összhangban. A parlamentben a női képviselők aránya kevesebb, mint egyharmada az EU-s átlagnak. A nagyvállalatok felsővezetésében a nők aránya csupán 17 százalék. Az Uniszexben ezen a héten a nők munkaerőpiaci helyzetének kérdéseit jártuk körül.

2023. október 16. Uniszex (2023. október 16., hétfő 14:00)
46:05
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Történtek előrelépések a várandós és a kisgyerekes nők munkahely megatartásának érdekében és valamelyest ünnepeljük már mi is az apák napját, de a babázást, a gyerekek gondozását betegég idején és az ezek miatti munkából való távolmaradást még mindig női feladatként kezeljük.

Vezető pozíciót sokkal magasabb arányban töltenek be férfiak mint nők, ez tény. Ha a parlamentben sokkal több férfi ül mint nő, akkor a döntéseket is férfi szempontok alapján hozzák, ez is tény. Ha a döntéshozatal akár vállalati, akár országos szinten a férfiak kezében van, addig mitől remélhetünk jelentős elmozdulást az egyenlőség felé? Ez volt az Uniszex adásának legfontosabb kérdése.

A nők munkavállalását meghatározzák a női életciklusokhoz kapcsolódó élethelyzetek, amik eltérőek a férfiakétól. A várandósság, a csecsemő- és kisgyerekgondozás, a későbbiekben a gyereknevelés és a karrier közötti lavírozás, az idős családtagokról való gondolkodás, vagy akár a mindennapi teendők a háztartásban mind olyan feladatok, amiket hagyományosan a nőkhöz sorolunk.

Nagyon ritka példa, de ma már Magyarországon is van olyan multicég, ahol az apáknak is adnak hosszabb, akár féléves apaszabadságot a gyerek születése után. Egyre többen ünneplik az apák napját is és egyre gyakoribb az olyan család, ahol a férfi és a nő törekszik arra, hogy egyenrangú félként vegye ki részét az otthoni feladatokból.

A munkahelyeken is történtek előrelépések, több helyen bevezettek nőbarát intézkedéseket, a gyerek születése után segítenek az idő beosztásában, biztosítanak részmunkaidőt, lehet otthonról dolgozni. De sajnos még mindig sok a rossz példa is. Előfordul, hogy egy kisgyerekes anya pozíciója átszervezés miatt megszűnik mire visszamenne dolgozni, ahogy az sem ritka, hogy a munkába való visszatéréskor szinte új kollégaként fogadják a munkából több évre kiesett női alkalmazottat. Kánya Kinga szociológussal és Heal Edinával, az Egyenlítő Alapítvány vezetőjével a nők munkaerőpiaci helyzetéről beszélgetett a két műsorvezető, Kerekes Bori és Kovács Gellért az Uniszexben.

 
 Balra Kánya Kinga, forrás: kimeno.hu; jobbra Heal Edina, forrás: Az Egynelítő Alapítvány honlapja
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: A Vidám Szinpad színművészei próbálnak a Bécsi Magyar Munkások Egyesületében tartandó előadóestjükre: Kibédi Ervin, Géczy Dorottya és Hlatky László, mögöttük balra Kazal László. Hátul jobbra Ullmann Ottó zeneszerző. 1970, Bécs, Ausztria. Forrás: Fortepan/Magyar Hírek Folyóirat

Uniszex
2023. október 16. hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért