„Klubrádió
A lényeg

Tíz nap szülési szabadság jár az apáknak. Romániában

26/08/2022 14:45

| Szerző: Klubrádió

Kibővítette a bukaresti kormány az gyermekek születése után járó pótszabadságot az apáknak. Elvileg az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály értelmében idén augusztusig nálunk is be kellene ezt vezetni.

A pénteken hozott rendelet szerint a mostantól tíz nap jár minden gyerek születése után, azoknak az apáknak, akik előzetesen gyermekgondozási tanfolyamon is részt vettek, ezentúl 15 napos fizetett pótszabadságra jogosultak – írja a 444.hu.

Fotó: Pixabay
 

A jövőben a munkáltatók nem bocsáthatják el az apasági pótszabadságon lévő alkalmazottaikat és erre az időszakra a rendes bérükkel egyenlő juttatást kell biztosítaniuk számukra. (MTI)

Az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály értelmében legalább 10 napos szabadság illeti meg az apukákat. Az új irányelvet a tagállamoknak az elfogadást követően három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe, és ez idén augusztusra esik

Magyarországon 2015 óta öt munkanap pótszabadság, úgynevezett apaszabadság illeti meg az édesapát, akinek gyermeke született. (Ikrek esetén hétnapos a szabadság.)