„Köszönjük,
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Konfliktuskezelés a munkehelyen

29/09/2023 07:10

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Mérgező környezet, terrorizáló főnök, magas elvárások, túlterheltség... Nem egyszerű ezekkel együtt élni. Munkahelyi konfliktusokról és kommunikációról szólt az Ötös szeptember 27-i adása.

2023. szeptember 27. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. szeptember 27., szerda 10:50)
89:39
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Mérgező környezet, terrorizáló főnök, magas elvárások, túlterheltség, munkahelyi konfliktusok. Nem egyszerű ezekkel együtt élni, főleg ha belegondolunk, hogy életünk döntő többségét a munkahelyünkön töltjük. Ismerjük-e a jogainkat és kötelezettségeinket munkavállalóként, tudjuk-e, hogy mikor kihez fordulhatunk, merünk-e szólni egyáltalán? Munkahelyi konfliktusokról és kommunikációról szólt a szerdai Ötös.

A kérdés persze nem a munkahelynél kezdődik, hanem annak megszerzésénél. Lieb-Takács Petra fejvadász szerint a legtöbben már ott elbukunk, hogy nem tudunk önéletrajzot írni, és azzal sem vagyunk tisztában, hogy bár rengeteg energia, minden állás megpályázásához érdemes újra gondolnunk és írnunk az önéletrajzot. Meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal is, hogy munkát találni átlagos esetben legalább fél évbe telik, és tudnunk kell, hogy mit kérdezhetnek tőlünk egy állásinterjún. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy kihez fordulhatnak, ha nem találnak munkát, milyen módszerekkel lehetnek tudatos munkakeresők és hogyan őrizhetik meg önbizalmukat a sikertelenségek után is. Erről kérdezte Szalai Kriszta és Epres Attila a szakértőt.

 
Epres Attila, Lieb-Takács Petra,  Szalai Kriszta és Fodróczy Géza
 
Fotó: Mátyus László
 

GYES után visszamennénk dolgozni, de megszűnt a pozíciónk, nem jövünk ki valamelyik kollégával, nem tudjuk követni a főnök által diktált tempót vagy épp elmérgesedik a helyzet valamelyik beosztottunkkal. A műsor meghívott munkajogász vendégei, Dr. Rátkai Judit és Dr. Fodróczy Géza a munkahelyi konfliktusokkal kapcsolatban beszéltek a lehetséges megoldásokról. Ez elsősorban nem a jogi út, jóesetben sokkal inkább a felek közötti vitarendezés. De ha mégis jogi lépésekre kerülne a sor, az ötven fő feletti beosztottat foglalkoztató munkahelyeken hamarosan szakértői segítséget is kérhetünk.

 
Epres Attila, Szalai Kriszta és Szerémi Péter
 
Fotó: Mátyus László
 

Szerémi Péter kommunikációs szakember pedig egy különleges, pszichodráma-szerű módszerről beszélt, ami abban segít, hogy ezeket a munkahelyi konfliktusokat kezelni is tudjuk. Hiszen minden konfliktus megoldása ott kezdődik, hogy meg kell tanulnunk kiállni magunkért.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. szeptember 27. szerda, 10:00
Műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila
Szerkesztő: Kerekes Bori