„Klubrádió
Galaxis kalauz

Vágyott és elszenvedett klikkek

25/03/2023 10:11

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A kommunikációs hasonulástól a családi koalíciókig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, miért használnak kódnyelvet a kamaszok a szüleik előtt.

2023. március 22. Galaxis kalauz (2023. március 22., szerda 15:00)
45:30
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban Nagy Attila Tibor, politikai elemzővel a politikai példaképekről beszélgettünk, valamint arról is szót ejtettünk, hogy egy párt vagy csoportosulás vezetőjének mely hibája, bűne gyengítheti az ügyet, amelyet képvisel, illetve, hogy a politikában miért nincs bocsánat.

Még akkor sem, ha nem szándékos károkozásról van szó, hanem egy félreértésről. Nem véletlen, hogy csapatnyi ember dolgozik azon, hogy adott politikai vezető egy-egy felszólalásában milyen kifejezéseket használjon, hogyan gesztikuláljon, és akár tudatosan megidézzen egy választott idolt annak jól ismert frázisának hangsúlyozásával.

A kommunikációban megjelenő egymáshoz hasonulás azonban nem csak a pódiumon vagy a parlamentben jelenhet meg, hanem az élet bármely területén. A 221. epizódot Dr. Aczél Petra retorikai szakemberrel kezdtük, aki elmondta, gyakran az összeszokott munkahelyi kollektívák, baráti társaságok tagjainak azonos lesz egy idő után a szókincse, egyforma hangsúllyal és gesztusokkal beszélnek. Hozzátette, ugyanez megfigyelhető egy működő párkapcsolatnál is. Egy korábbi kutatásra hivatkozva kiemelte a szakember, hogy nem feltétlenül a veszekedésekből lehet leszűrni, ha eltávolodik a pár két tagja egymástól, hanem abból is, ha valamelyikük elkezd másként beszélni. Részben ösztönösen, részben szándékosan. Aczél Petra azt is elmondta, hogy az elkülönülés jelzése csoport szinten is működik. Amikor az illető ki akarja mutatni, hogy nem tartozik az adott közösséghez, akkor tudatosan választ olyan kifejezéseket, amelyeket nem használnak a többiek.

A közösséghez tartozás érzése ugyanakkor a legtöbb ember alapigénye. Persze amikor egy csoportosuláson belül létrejön egy vagy több kisebb csapat, akkor már érdemes megvizsgálni, hogy az eredeti tömörülés tagjainak vajon még mindig azonos-e az értékrendje, vagy a belső elkülönülés egy leendő szétválás előszele. Nincs ez másképp egy családban sem. Hogy ki kihez húz, vagy milyen konfliktusok hatására módosulhat az egység, erről beszélt a folytatásban Megyeri Zsuzsanna pszichológus, családterapeuta. Elmondta, hogy a családon belüli koalíciók kialakulása általában valamilyen negatív eseményhez kötődik. Például amikor a szülők az egymás közötti feszültségbe bevonják a gyereket azzal, hogy külön-külön neki panaszkodnak. Megyeri Zsuzsanna kiemelte, ezt a helyzetet az egyke gyerekek általában jobban megszenvedik, mint azok, akik testvérekkel nőnek fel. A pszichológus hozzátette, hogy akár a gyerekek is létrehozhatják a maguk belső körét.

Az interjúban arról is szó esett, hogy a bizalmi kapcsolatok is kialakíthatnak belső koalíciókat. Nem ritka, hogy kamaszkorban a gyerekek az azonos nemű szülőjükhöz kerülnek közelebb, mert tőle kérdeznek, vele osztják meg a kétségeiket. De ez azért nem törvényszerű, ráadásul a gyerekek növekedésével ezek a klikkek újra és újra átrendeződhetnek, mondta el Megyeri Zsuzsanna.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2023.03.22., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes