„Klubrádió
Galaxis kalauz

Rajongók gyártotta félistenek a politikában

11/03/2023 09:24

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Politikai példaképek egykor és ma. Választ kerestünk arra, hogy miként válnak "istenséggé" egyesek szemében; hogy milyen hibákat követhetnek el, amit még elnéznek a rajongóik; hogy miért nincs bocsánat a politikában; és hogy egyáltalán szükségünk van-e példaképekre ahhoz, hogy eligazodjunk a világban.

2023. március 08. Galaxis kalauz (2023. március 08., szerda 15:00)
46:18
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Néhány hete Rotschild Klára születésének 120. évfordulójából indult ki, hogy aztán eljussunk a nőjogi mozgalmak különböző hullámainak vizsgálatán keresztül, a politikai populizmusig, és annak példakép teremtő hatásáig. Erről már Nagy Attila Tiborral beszélgettünk. Pontosan innen folytattuk vele a 220. epizódban. A politikai elemző többek között most arról is beszélt, hogy mi alapján választ magának hivatkozási alapként példaképet egy párt.

Az interjúból kiderült, hogy hiába ma egy individualizált társadalomban élünk, szükségünk van arra, hogy legyen egy amolyan falkavezér, aki megmutatja az irányt. Hozzátette, ez elsősorban olyan emberekre igaz, akik kevésbé tájékozottak, vagy tanultak.

Nagy Attila Tibor arról is beszélt, hogy nehéz olyan egykori vezetőket találni, akik megítélése egyértelműen pozitív. Azok a figurák jobb helyzetben vannak, akik régebben éltek, és kevesebb róluk az információ. Hangsúlyozta, sokszor olyan történelmi személyeket tekintünk példaképnek, akiket mindig is annak tekintettünk, és ezen nehezen változtatunk. Még a politikusok sem merik feltétlenül átértelmezni az olyan személyek szerepét, mint mondjuk Kossuth Lajos.

A politikai elemző kiemelte, hogy a politikai pártok többsége jellemzően nem kezd semmit a múlttal, nem úgy a kormánypárt, amely elsajátít korábbi vezetőktől módszereket. Orbán Viktor nem titkoltan Tisza Istvánt és Bethlen István tekinti példaképének, ami Nagy Attila Tibor szerint nem véletlen, hiszen az említett történelmi alakoktól nem állt távol az a fajta hatalomgyakorlás, amelynek lényege, hogy az ellenzéknek minél kevesebb teret hagyjon.

Nagy Attila Tibor politikai elemző elmondta, hogy területenként és koronként eltérő, hogy mennyi vétket néz el példaképének a szavazó. Hangsúlyozta, hogy a populistának tartott vezetők, mint Trump, vagy akár a magyar miniszterelnök nem is csupán követőkkel rendelkeznek a közösségi médiában, hanem rajongókkal, akik félistenként kezelik az említett politikusokat. Hozzátette, ez magában foglalja, hogy szinte bármilyen vétket elkövethetnek következmények nélkül, de ő bízik abban, hogy mégis csak van egy határ, amelyet átlépve már kiábrándulhat a rajongó. De tény, emelte ki, hogy ez a határ elég tág. Illetve, amíg nincs katasztrófa az adott országban, szinte lehetetlen „varázstalanítani” a vezetőt.

Nagy Attila Tibor szerint többek között azért fontos a sokszínű médiapaletta, mert ha csak egy szócső van, akkor ezekről az elkövetett hibákról sokan talán nem is értesülnek.

A politikai elemző azt is elmondta a műsorban, hogy a politikában „nincs bocsánat”. Vagyis szerinte azért nem szerencsés bocsánatot kérnie egy politikusnak, mert azzal elismeri, hogy ő sem tévedhetetlen, és ez könnyen elbizonytalaníthatja a szavazóit.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2023.03.07., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető