„Klubrádió
Galaxis kalauz

Vágyak kontroll alatt

18/02/2023 08:47

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pályaválasztás kialakulásának történetétől a vágyainkban kötött kompromisszumokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy vajon tényleg csak egy filmbeli, alternatív világban lehetnek állami kontroll alatt az emberek.

2023. február 15. Galaxis kalauz (2023. február 15., szerda 15:00)
46:22
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A legutóbbi adás végén arról beszélgettünk Keszeg Anna kultúrakutatóval, hogy míg a 90-es években a topmodellek voltak mindenki kedvencei, mára csökkent a szerepük, és átvették a helyüket az "általános" celebek. Ennek kapcsán felvetődött, hogy bizonyos korokban mindig más foglalkozás képviselői számítottak valamilyen szempontból meghatározó figuráknak. De vajon hogyan jutottunk el odáig, hogy ennyire specifikus munkakörök léteznek? A munka, illetve a pályaválasztás kialakulását vizsgáltuk meg a 217. epizód első interjújában. Török Emőke szociológus elmondta, hogy az önmegvalósítás vágya a munkavégzéssel elsősorban a modern korhoz közeledve jelenik meg. A korábbi évszázadokban jellemzőbb volt eleve a társadalmi osztályokból való kitörési lehetőség, hozzátette ugyanakkor, hogy ez a merevsége a társadalomnak, ma is kezd kialakulni. A Károli Gáspár Református Egyetem oktatója kiemelte, a középkortól az oktatás javított a helyzeten, de a különböző rétegek közötti különbségek ettől fogva is csupán csökkentek, meg nem szűntek. Török Emőke azt is hozzátette, a szülői elvárások mellett előfordulhatott egyfajta állami irányítottság is a pályaválasztásban, de ez alapvetően csak a szocializmus idejében jelent meg.

 
 Fotó: Pixabay
 

A tény, hogy egykor az állam határozhatta meg, mely szakmának hány képviselője legyen, érthető módon elindította a művész gondolatait is. Hiszen, ha ebbe beleszól, beleszólhat másba is, ahogy meg is tette, vagy éppen meg is teszi. Egy alternatív jelenben ezzel az ötlettel játszott el Holtai Gábor rendező Második kör című kisjátékfilmjében. Elmondta, bár a gyerekvállaláson, és a gyerekek későbbi pályaválasztását állították a cselekmény középpontjába, a cél az volt, hogy a személyes szabadság és az állami kontroll ütköztetését mutassa be a film.

Persze nem csak az lehet frusztráló, ha nem választhatjuk a hőn áhított szakmát, vagy ha a leendő gyerekünkről már születése előtt eldönti valaki, hogy mi legyen belőle. Amikor pontosan tudjuk, hogy mire vágyunk, akkor – azt gondolnánk – nincs semmi a világon, ami eltántoríthatna tőle. Az élet persze gyakran felülírja az elképzeléseinket. A műsor zárásaként Megyeri Zsuzsanna, pszichológussal arra kerestünk választ, hogy vajon lehet-e kompromisszumot kötni az álmokban. A szakember elmondta, hogy a gyerekkorban jelentkező vágyak természetszerűleg árnyalódnak mire felnövünk, de sokszor ezek képezik az alapját a munka vagy pályaválasztásunknak. Azt is hozzátette Megyeri Zsuzsanna, hogy amennyiben nagyon határozottan eltérünk a céljainktól valaki miatt, aki fontos a számunkra, nem kell feltétlenül az illetőt, vagy magunkat hibáztatni később, de ha mégis ez egy fájdalom-, vagy hiányérzetet okoz, akkor érdemes foglalkozni vele, hogy megoldást találjunk.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2023.02.15., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes