„Klubrádió
Galaxis kalauz

Kölcsönsztorik, kölcsönruhák

10/12/2022 17:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A történelmi alakok bulvár tetteitől, az anekdoták hitelességén át a kölcsönruhákig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, vajon az identitásunk részét képezheti-e a ruhatárunk.

2024. április 26.
00:00
00:00

Az előző héten az irodalmi karaktereknek választott neveknél fejeztük be. Arra jutottunk Kovács Krisztián íróval, hogy a könyvbeli hős azáltal válhat kultikussá, hogy maga a mű nagysága azzá teszi. Talán nincs ez másként az életben sem. Mert tudjuk jól, hogy a messziről jött ember azt mond, amit akar, és minél régebben, minél messzebb történt egy hatalmas hőstett, annál nagyobb az esély, hogy nem is volt az olyan hatalmas. Sőt, talán hőstett sem. De az is biztos, hogy rengeteg történelmi alakot fel tudunk idézni, akik ki tudja miért, nem, vagy nem kizárólag a világ alakulását valóban befolyásoló cselekedeteik miatt maradtak emlékezetesek. Hahner Péter történész a 207. epizód első interjújában sok tévhitről lerántotta a leplet. A beszélgetésben azt is vizsgáltuk, vajon az igazán neves történelmi alakokhoz kötődnek-e a legismertebb sztorik.

Néha persze emlékezetesebb maga történet, mint aki mondta. Ezért aztán az vagy szerző nélkül marad, vagy az utókor a stílusból, a témából, esetleg a szereplőkből kikövetkezteti, hogy kihez is kötődik. Persze nem mindig helyesen. Ahogy idővel abban sem lehetünk biztosak, hogy az eset valóban megtörtént, vagy valakinek fejlett a fantáziája, és nem mellesleg a humora. Egyáltalán számít, hogy ki mondta, ha jó a sztori? László Ferenc kultúrtörténésszel az anekdoták eredetét kutattuk, és néhány klasszikus példán keresztül azt is elmondta, hogy fontos a tanulság és szórakoztató jelleg ebben a műfajban, valamint a közös tudás, amely kiveszőben lévén az anekdota fennmaradását is veszélybe sodorja.

 
Keszeg Anna kultúrakutató
 
 

Ahogy az interjúból is kiderült – talán – Molnár Ferenc volt az, aki vállaltan másoktól csent el jó sztorikat a társaság felvidítására. Vélhetően további művészek is – mondjuk úgy – ékeskedtek mások tollaival. Ebből kiindulva, ha azért mesélünk el egy sztorit, hogy általa népszerűek legyünk egy adott összejövetelen, akkor az alkalomra kölcsönkért, kölcsönzött ruha esete is hasonló célt szolgál. Kérdés, hogy elég vagányak vagyunk-e ahhoz, hogy megmondjuk, nem a miénk a márkás darab. A legfőbb kérdés azonban az, hogy ez a kialakulóban lévő trend, vajon, hogyan alakítja a divathoz való viszonyunkat. Keszeg Anna kultúrakutató elmondta, külföldön már egyre elterjedtebb a márkás ruhák alkalomra kölcsönzése a vásárlás helyett, hazánkban még nincs igazán jelen. Kitért arra, hogy a Z generáció már egészen máshogyan áll a fogyasztáshoz; nekik nem a felhalmozás számít, amióta digitálisan is lehet birtokolni. Ha elkészül egy kép a nevezetes ruha viselését megörökítendő, akkor minek álljon a gardróbban.

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. december 07., szerda 15:00
Riporter: Tímár Ágnes