„Klubrádió

"A múltba láthatunk vissza a James Webb űrtávcsővel"

23/10/2022 06:30

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Hogy kerül egy 31 éves magyar csillagász Németországba, hogy ott a James Webb űrteleszkópon dolgozzon? Hogy képes az új űrtávcső a múltba tekinteni, és mi a legfőbb különbség közte és elődje, a Hubble között? Hogyan és meddig készül egy kép egy bolygóról, vagy távoli galaxisról, amit végül mi is láthatunk? Detre Örs Hunorral Bodnár Barna beszélgetett.

2022. október 23. A lényeg - 22.10.23. Detre Örs Hunor
32:17
00:00

Detre Örs Hunor csillagász és fizikus, 2008 óta a német Max Planck Institute for Astronomy kutatóintézetben lévő James Webb Űrteleszkóp (JWST) MIRI tudományos műszerének európai elektronikai vezetője. Ő az egyik a három magyarból, aki ezen a műszeren dolgozik.

Saját bevallása szerint örömmel adott az életéből 15 évet azért, hogy jelen lehessen a James Webb űrtávcső születésénél, és első sorból nézhesse végig az emberiség tudását gyökeresen átformáló csoda első szívdobbanásait. A mai napig nincs a távcsövön végzett munka közt olyan, ami ne gondolkodtatná el őt az univerzum hatalmasságáról, és élete végéig büszke lesz arra, hogy részt vett a csillagászat új, korszakalkotó eszközének létrehozásában.

Detre elmondta, hogy az űrben a legkritikusabb egy kijuttatott eszköz esetében a mechanika. Ezek karbantartása a távolból különösen nehéz, így a javítások is komplikált feladtaok.

Hozzátette, a James Webb űrtávcső másképpen alkot képet, mint az elődjének tekintett Hubble. Mivel a JWST az infra tartományban fogja be a fényt, a nagyon távooli galaxisok vöröseltolódását iis érzékeli. Ez Detre szerint nem csupán a távolságot jelenti, hiszen annak a fénynek amely egy különösen távoli galaxis felől érkezik, akár több milliárd évig tartott. Minél távolabb van egy galaxis, annál korábbi állapotáról kaphatunk képet. így a korai galaxisok és csillagok keletkezéséről is pontosabb képet kaphatunk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.