„Klubrádió
Reggeli gyors

"Túl drága ahhoz, hogy ne működjön az új űrtávcső"

31/12/2021 12:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Új, az emberi életre alkalmas bolygók kutatását is lehetővé teszi a devemberben felbocsátott James Webb űrtávcső – véli Kiss László. A kutatóprofesszor arról is beszélt, milyen fogadtatása van a tudományoknak napjainkban.

2021. december 31. Reggeli gyors - részlet 21.12.31. Kiss László
23:28
00:00

Ahogy arrol korábban a Klubrádió is beszámolt, december 25-én lőtték fel az űrbe a James Webb űrteleszkópot (JWST), a NASA, az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrügynökség 11 milliárd dolláros műszerét, amelyről azt állítják, a Hubble utódja lehet.

Kiss László akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója a Klubrádióban beszélt arról, hogy feladatok várnak az űrtávcsőre, és arról, hogy milyen szerepe van jelenkorunkban a tudománynak a közéletben, a kultúrában.

Arra a kérdésre, hogy mit várhatunk az eddigi legdrágább űrtávcsőtől, Kiss elmondta, hogy a költségek nagyon érdekesek egy ilyen vállalkozás esetében. Van egy bizonyos tehetetlenség, amikor egy tudományos projektre fordított összeg akkorára duzzad, hogy már nem érné meg leállítani. Az új űrteleszkóp esetében a legfontosabb, hogy sokkal összetettebb képet tud alkotni távoli rendszerekről, a központi csillaguk körül keringő bolygókról, így sokkal pontosabb képet kapunk arról a világegyetemről, amelyet csak most kezdünk megismerni. Köztük olyan bolygókról is, ahol elképzelhető az élet. Szerinte JWST méltó útóda lesz a Hubble űrtávcsőnek.

A JWST útvonalát nyomon követhetik a NASA honlapján is.

Megjegyezte, a tudományok sajátos helyzetben vannak korunkban, amelyere kiváló szatírát jelenthet a Ne nézz fel! című film. Nem lehet tudni, hogyan reagálhat a média, a társadalom, a politika egy ilyen eseményre, és mennyiben kap teret az a közeg, amely valóban tehet valamit a katasztrófa elkerüléséért. (Érdemes a koronavírus okozta járvány fogadtatását megvizsgálni – a szerk.)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2021.12.31., péntek 8:20
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert