„Klubrádió
Utópia

A galaxisok, mint az űrtávcsövek kiterjesztései

31/07/2022 13:35

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Minden eddiginél részletesebb képet alkothatunk a világűrről a James Webb űrtávcsővel. A JWST első képein a vizsgált galaxis afféle lencseként további galaxisokat is megmutatott – mondta az Utópiában Szabó Róbert, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója.

2022. július 19. Utópia (2022. július 19., kedd 19:00)
51:04
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban tartott bemutatón, majd Twitter-csatornáján leplezte le a fotót július közepén. Joe Biden tweetjében azt írta: az űrteleszkóp első képének létrejötte "történelmi pillanat a tudomány és a technológia számára, a csillagászat és az űr felfedezésének útján, Amerikának és az egész emberiségnek" – írta meg a hvg.hu.

"Ez a mély felvétel mmindössze 12 órás exponálás alatt készült el" – mondta az Utópiában Szabó Róbert. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója azt is hozzátette, hogy ugyanez a folyamat a korábbi technológiával (a Hubble űrteleszkóppal) több hétig tartott az exponálás, gyengébb képalkotással.

A James Webb űrtávcső (James Webb Space Telescope – JWST) minden korábbinál élesebb képet tud készíteni, elődjétől eltérően infarvörös képalkotó rendszerrel működik, és sokkal távolabbi objektumok megfigyelésére is alkalmas. Újdonsága annak is betudható, hogy a pozíciója a Naprendszer L2 Lagrange-pontjánál van. Fellövését követően hosszú utat tett meg, közben pedig tükörrendszerét is "ki kellett csomagolnia".

Az elsőként bemutatott kép érdekessége, hogy a korábban a Hubble által is leképezett galaxis mögött további galaxisok figyelhetők meg. A kép érdekessége, hogy a galaxisok torzítva, de egyben felerősítve figyelhetők meg a távolabbi objektumok. Az előtérben lévő galaxis egyben lencseként erősíti fel a képet.

Szabó azt is elmondta, hogy az infravörös tartományban érzékelt fények elemzésével a színeltolódás alapján az objektumok távolságát is meg lehet határozni. Emellett a csillagok keletkezéséről, életéről, vagy épp pusztulásáról is sokkal jobb képet kaphatunk.

A galaxisok tánca – egymáshoz közeli, egymással gravitációs kapcsolatban álló rendszerek – mozgását jelent. A JWST erről is készít képeket. A gravitációs kapcsolat egyben azt is jelenti, hogy a szóban forgó 5 galaxisból 4 egymással ütközik is.

A telje beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor második felében hallgathatják meg.

Utópia
2022. július 12. kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor