„Köszönjük,
Utópia

Teleszkóp a föld alatt

20/06/2022 00:35

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A gravitációs hullám képes "megbolygatni" a téridő szövetét, így a lézeres távolságmérés eltérő eredményeket hozhat. Ván Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont az Einstein Teleszkóp működését segített megérteni.

2022. június 14. Utópia (2022. június 14., kedd 19:00)
44:31
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor
Újabb mérföldkőhöz érkeztek a gravitációs kutatások egyik kiemelt infrastruktúrájának, az Einstein Teleszkópnak a megépítését előkészítő munkálatok. A Budapesten rendezett, 12. Einstein Teleszkóp Szimpózium keretében ugyanis, a több mint 1200 kutatót képviselő résztvevők, hivatalosan is létrehozták az Einstein Teleszkóp Kollaborációt.

Ván Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet Elméleti Fizikai osztály Nehézion-fizikai kutatócsoport csoportjának tudományos tanácsadója a Klubrádiónak elmondta, hogy a teleszkópon több mint tíz éve dolgoznak. A berendezés infrastruktúrája épp csak egy kissé marad el a CERN-től.

Ezzel azonban még csak a kezdeténél tartunk az gravitációs jelek megértésének, szükségessé vált egy, az előzőeknél érzékenyebb berendezés megépítése – magyarázza a Wigner Fizikai Kutatóközpont. Ez lesz az Einstein-teleszkóp, mely a tervek szerint egy egyenlő oldalú háromszög alakú, pár száz méterrel a föld alatt telepített objektumként valósul meg, 10 kilométeres oldalhosszúsággal. Ez a berendezés önmagában is képes lesz a jelforrások irányának meghatározására, illetve a jelenlegi berendezéseknél nagyságrendekkel több jelforrás észlelésére. Ván hozzátette, hogy durván tízszer érzékenyebb eszközről van szó, mint az eddigi eszközök. Valójában nem egy optikai rendszerről van szó, hanem egy hihetetlen érzékenységű detektorról. A technológia lézer interferometrián alapszik. Ezt úgy kell érteni, hogy a gravitációs hullámok valamelyest megbolygatják a téridő szövetét, így a lézeres távolságmeghatározás is hozhat eltérő eredményt. Ezek alapján következtetéseket vonhatnak le a tudósok. A gigantikus méretű szabályos háromszög alakú csövekben a lézernyalábok ide-oda pattogva a gravitációs hullám szakaszait fedik fel. A föld alá azért kell telepíteni, hogy minden zavaró körülményt minimálisra csökkentsék.

Az obszervatórium megépítésére korábban több helyszín, többek között a Mátra is felmerült, de ehhez nem volt meg a megfelelő pénzügyi háttér. Végül két ország maradt versenyben, Olaszország és Hollandia. Hogy végül hol kerül sor a teleszkóp megépítésére, az a következő években dől el – írja a hvg.hu.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia
2022.06.14., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor