„Klubrádió
Utópia

A horgászattal a természetismeret is nő

29/05/2022 19:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fontos és koherens tudást öntudatlanul szednek magukra a horgászok – véli Löki Viktor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

2022. május 24. Utópia (2022. május 24., kedd 19:00)
44:30
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Magyarországon 800 ezer regisztrált horgász van, így ők alkotják a felszíni vizeket használók legnépesebb közösségét. Ugyanakkor sem az ökológusoknak, sem a természetvédelmi szakembereknek nincsenek ismereteik a horgászok tudásáról, illetve általában az ökológiához való viszonyukról, ezért nagyon fontos lenne párbeszédet kezdeni velük a vizek állapotáról, védelméről. Ezzel a céllal indult el az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatássorozata, amelynek első lépéseként a horgászok vízinövény-ismeretét mérték fel – írja kutatásáról készült összefoglalója bevezetőjében az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH).

Löki Viktor, a Vízi Ökológiai Intézet Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa a Klubrádiónak elmondta, hogy az eredményeket egyáltalán nem tartja elszomorítónak. A horgászok önkéntelenül olyan jelenségeket, például helyi növényeket is megfigyelnek, amelyek nem kifejezetten érdeklik őket, sőt az sem feltétlenül tudatosul bennük, hogy ismereteket gyűjtenek a növényekről. A felmérés azt mutatja, hogy bár nem ismerték fel a vizsgálat során bemutatott 24 növény mindegyikét, a horgászok meglehetősen kiterjedt ismeretekkel bírnak a vízinövények terén.

A 24 növényfaj közül a horgászok átlagosan 4,6 fajt tudtak néven nevezni, és további 7,4-et felismertek, bár megnevezni nem tudtak. Vagyis a bemutatott növények felét ismerték fel a horgászok.

Leggyakrabban

  • a hínárféléket,
  • a sulyomot,
  • a vízi rucaörömöt,
  • a nádféléket
  • a vízitököt

ismerték fel.

A Velencei-tónál horgászók ‒ akik jellemzően a fővárosból járnak, és rövidebb ideje horgásznak – kevesebb növényt ismertek meg, mint akik hosszú ideje, és az ország más területein is horgásznak.

Összességében Löki szerint "magabiztos és koherens tudást" halmoztak fel tevékenységük során.

 
Louis de Funès -
Horgász a pácban Forrás: YouTube
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.05.24., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor