„Klubrádió
Utópia

"Finom folyamatok eredménye az öregedés"

16/05/2022 00:17

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kutyák agyszövetének RNS-állományát vizsgálva arra jöttek rá, hogy az öregedés nem egy gén működésbe lépése, hanem bizonyos gének aktivitásváltozásának eredménye lehet – véli Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia tanszékének munkatársa.

2022. május 10. Utópia (2022. május 10., kedd 19:00)
41:54
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Az ELTE kutatói a világon először vizsgálták meg családban élő kutyáknál az örökítőanyag aktivitásának változását az életkor függvényében – írja a National Geographic.

Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia tanszék Szenior Családi Kutya Program és MTA Lendület csoportjának vezetője volt az Utópia vendége, aki arról beszélt, hogy ilyen esetekben nem a DNS-t vizsgálják, mert az élettartama alatt, és az örökítés lényegének megfelelően nem, vagy nagyon kis mértékben változik. Célszerűbb az RNS-eket vizshgálni.

Ezért a kutatók hat fiatal (1-4 éves) és hét idős (14-17 éves), középtermetű, különböző fajtájú és keverék kutya mintáit elemezték. Az agyszövetből elkülönítették a teljes RNS-állományt. A molekulák vizsgálatából kiderül, hogy egy szövetben milyen gének aktívak. A kutyáknak, az emberekhez hasonlóan, körülbelül húszezer génje van. Ezek közül rengeteg inaktív, vagyis nem szállít róluk információt az RNS.

A bioinformatikai elemzések során kiderült, hogy tizenhatezer gén aktív a kutyák homloklebenyében. A gének aktivitása alapján az idős és a fiatal korcsoport világosan elkülönült. 3436 gén mintegy fele kevésbé, a másik felük aktívabban működött a két korcsoportban.

Az időskorban legaktívabbá váló gének az immunrendszer és az idegrendszer szabályozásában vesznek részt.

Kubinyi megemlítette, hogy az öregedés során nem egy vagy több gén működése aktiválódása, hanem az egyes gének aktivitásának finom átmenetek során történő aktivitás változása. Tehát nincs egy, kifejezetten az öregedésért felelős gén.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.05.10., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor