„Klubrádió
Utópia

"A csibék is érzékelik valami hiányát"

8/05/2022 18:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nyolc napos csirkék is képesek lehetnek felfogni valami hiányát, ez pedig arra utal, hogy bizonyos absztrakt fogalmakat felismernek – véli Szabó Eszter, a Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpontjának munkatársa.

2022. május 03. Utópia (2022. május 03., kedd 19:00)
40:53
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

A gerinces állatok is képesek elvonatkoztatni, vagyis valaminek a hiányáról gondolkodni – derül ki az eLife folyóiratban publikált tanulmány szerint. A nyolcnapos csirkék képesek valaminek a hiányát számon tartani. Ez a felfedezés azt a lehetőséget is felveti, hogy a gerinces fajok alapvető kognitív repertoárjának a része, hogy valaminek a hiányát reprezentálni tudják.

Szabó Eszter, a Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpontjának munkatársa volt az Utópia vendége. 

Négy kísérletet folytattak le a Trentói Egyetemen: nyolcnapos csibéknek olyan helyzeteket mutattak be, amelyekben egy számukra fontos, bevésődött tárgy (amit a tojásból kikelve legelőször megláttak) jelenléte vagy hiánya volt várható. A kutatók összehasonlították a csibék reakcióit ezeknek a helyzeteknek a várható vagy meglepő kimeneteleire, azaz megmérték, hogy milyen hosszan nézték ezeket az eseményeket és melyik szemüket használták inkább az egyes esetekben. A meglepő eseményekre mindkét esetben másként reagáltak a csibék, mint a várhatóakra, de az is befolyásolta a viselkedésüket, hogy mire számítottak eredetileg: a tárgy jelenlétére vagy hiányára.

 
Csibék
Fotó: Pixabay
 

Szabó szerint ez egyben azt is jelenti, hogy ez veleszületett képesség is lehet a gerincesek esetében. "A csibék – akárcsak az embercsecsemők – is gondolkodnak, ha nem is úgy, mint a kifejlett példányok" – foglalta össze. Ilyenformán lehet olyan absztrakt képük is, mint a semmi, a vákuum, vagy a nulla.

Magasabb fejlettségi szinten álló fajok esetében megvan annak is a lehetősége, hogy sokkal rugalmasabban kezeljék ezeket a fogalmakat.

Ez egyben erősíti azt a feltételezést is, hogy bizonyos alapfogalmak birtokában születnek az embergyerekek is.

A teljesbeszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.05.03., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor