„Klubrádió
Utópia

"A klímahasználat nem megoldás"

26/06/2022 22:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A környezettudatosság tekintetében Magyarország beéri annyival, hogy szelektíven gyűjti a szemetet – véli Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A CEU professzora szerint ennél sokkal többet tehetnének, megfontolt energiahasználat.

2022. június 21. Utópia (2022. június 21., kedd 19:00)
45:12
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Spanyolországban és Olaszországban több napig tartó forróságot mértek májusban. Hőhullámnak nevezzük azt, amikor három egymást követő napon haladja meg a hőmérséklet a 1971 és 2000 között mért július-augusztusi átlaghőmérsékletet. A hőhullám oka az Észak-Afrikából az Ibériai-félszigetre beáramló sivatagi meleg levegő. Spanyolországban évente kétezer ember hal meg a hőség következtében. Az éghajlatváltozás gyakoribbá és intenzívebbé teszi a hőhullámokat.–

Magyarországon is érzékelhető hasonló. Öngerjesztő folyamatok tanúi lehetünk a globális felmelegedés során. Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató, a CEU professzora volt az Utópia vendége, aki rávilágított arra, hogy több jelenség összefüggő hatása állhat a szokatlan hőhullámok mögött.

A sarki jég olvadása is érzékelhető. Egyre kevesebb fényt tud visszatükrözni a fehér jég, a tenger sötétje pedig afféle hőenergiaelnyelő rendszerként működik az elolvadt jég helyén. Részben ennek köszönhetően a frontok lelassultak, és így kialakulhatnak egyes térségek felett hőkupolák. Ilyeneket tapasztalhattak tavaly Kanadában és Észak-Amerika más területein. Ürge-Vorsatz szerint most értjük meg milyen komplex folyamatokkal jár együtt az éghajlatváltozás.

A globális felmelegedés egyben az emberek és más életformák méretének csökkenésével járhat. A legutóbbi jégkorszak idején a trópusi övben magasabb volt az átlaghőmérséklet, a lovak a jobb hőleadás miatt macskaméretűek voltak. "Annak tükrében, hogy a túlélésünkről van szó, a legkisebb gondja le lesz az emberiségnek, hogy kisebbek lesznek" – tette hozzá.

A környezettudatosság tekintetében Magyarország nagyon felszínes ismeretekkel és módszerekkel próbálkozik, a szelektív szemétgyűjtésen kívül nem sok érdeklődést mutatnak a más megoldások iránt. A beltéri klíma használatát is lehetne csökkenteni, ha éjjel alaposan kiszellőztetjük a lakást nappal pedig a nap elől árnyékolunk. Ezzel meg lényegesen kevesebbszer lenn szükség a lakások hűtésére.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia
2022.06.21., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor