„Klubrádió
Utópia

Személyre szabott gyógyszerek

3/07/2022 22:16

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A különféle daganatos megbetegedések természete egyénenként változó lehet, a célzott immunterápia meghatározásához segíthet hozzá az Oncompass Medicine szoftvere. A programról Dr. Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója beszélt.

2022. június 28. Utópia (2022. június 28., kedd 19:00)
47:33
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója, tudományos igazgatója is részt vett Chicagóban azon az éves onkológiai konferencián, amelyet az American Society of Clinical Oncology (ASCO) rendez meg, és amelyen 40 ezer orvos vesz részt. A szervezet bár névleg amerikai, tagjainak csupán fele érkezik csak az Egyesült Államokból.

Peták idei részvétele azért is érdekes, mert az Oncompass Medicine által fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló orvosi szoftvert is bemutatták. A program megadja a döntéstámogatást az onkológiai betegek célzott kezeléséhez. Ezzel az orvosi eszközzel nyerte meg a Peták István által alapított vállalkozás az Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásának járó Jövő Unikornisa díjat – írta meg a hvg360.

A legfontosabb eredményeket is bemutatják ezeken a konferenciákon. Idén az egyik izgalmas újdonság a vastagbél, és végbéldaganat új immunterápiás kezelése volt. Eddig a daganatos szövetek eltávolítása, kemoterápia és más, az életminőséget rontó módszerek álltak csak rendelkezésre, azonban az új terápia 18 páciensből 18 esetében bizonyult hatékonynak, így nem volt szükség további beavatkozásokra. "Ilyen nagyon ritkán áll elő a daganatos betegségek kezelésében. Már annak is örülünk, ha valamelyest fékezni tudjuk a daganat terjedését. Most azonban 100 százalékos hatékonyságú terápiáról van szó" – foglalta össze.

Ehhez azonban pontosan fel kell mérni, milyen molekulás elváltozással küzd a beteg, és ezért hasznos az Oncopass szoftvere, amely segíthet pontosan meghatározni, milyen természetű elváltozásokról van szó és mely "célzott terápia" lehet a leghatékonyabb a beteg esetében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.06.28., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor