„Klubrádió
Galaxis kalauz

Világok találkozása

26/11/2022 18:11

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Európa első levélszekrényétől a washingtoni haditengerészet kutatóintézetén át a kolozsvári zsidóság múltjáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. A humán- és a reálvilág között épített hidat az adás Lőwy Dániel vegyészkutató, helytörténész segítségével.

2022. november 23. Galaxis kalauz (2022. november 23., szerda 15:00)
46:48
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A 205. epizódban két világot kapcsoltunk össze. Vagy talán még többet. 1852. november 23-án helyeztek üzembe először postaládákat. Ez Angliában, Jersey szigetén történt. Az első magyar postaládák felállításáról 1860-ban rendelkeztek.

Manapság sajnos negatív hírek kapcsán merül fel a postahivatalok helyzete, de mi nyugalmunk megőrzése érdekében visszautaztunk az időben, és a levél és csomag utaztatás kialakulásának történetét vizsgáltuk meg a műsor első megállójában.

Kiderült, hogy az ókori Egyiptomban, Indiában és Kínában az uralkodóktól eredő hírek közvetítésére futárokat alkalmaztak. A római birodalomban már kifejlett postaszervezetet találunk. A római postának, úgy mint a római birodalomnak, a népvándorlás okozta a vesztét. A középkorban állami posta hiányában magánposták keletkeztek. Az újkor volt az állami posták keletkezésének ideje. A 16. században a Habsburg-ház érezte elsősorban szükségét a postának.

A világok egymástól való távoliságát persze nem csupán földrajzi értelemben mérhetjük. A következőkben egy elvontabb mértékegységről volt szó. Lőwy Dániel vegyészkutatót, egyetemi tanárt, helytörténészt arról kérdeztük, hogy miért ekkora a szakadék ma a reál és a humán tudományok között. Személyes szakmai karrierjét végigtekintve az interjúból kiderült, hogy számára nem érezhető ez a nagy távolság. Mindig is sok mindennel foglalkozott egyszerre; míg kémiai tanulmányait folytatta már érdeklődött a humán tárgyak iránt, és hamar hozzálátott helytörténeti kutatásaihoz. Lőwy Dániel kiemelte, számára a két világot a kolozsvári majd az Egyesült Államokbeli élete jelentette. Rengeteg különbséget vett észre úgy az oktatásban, mint a tanulásban.

Hozzátette, bár alapvetően a kolozsvári zsidóság múltját kutatja, hatalmas dokumentum mennyiségre lelt Washingtonban, ahol a haditengerészeti kutatóintézet tudományos főmunkatársaként dolgozott. Manapság elsősorban Budapesten lakik.

Címlapi fotó: Postás és postaláda, 1951. Budapest, Ferenciek tere (Apponyi tér). Forrása: Fortepan / UVATERV

Galaxis kalauz
2022. november 23. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes