„Klubrádió
Galaxis kalauz

Nomen est omen

3/12/2022 17:28

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Lucy, az előembertől a kisbetűs nemecsekig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, miért, miről és hogyan nevezték el egykor, és nevezik el most a különböző típusú hajókat.

2022. november 30. Galaxis kalauz (2022. november 30., szerda 15:00)
47:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1974. november 30-án talált Etiópiában Donald Carl Johanson egy 3,18 millió éves előember csontvázat. A Lucy névre keresztelt ősünkről és pályatársairól beszélgetünk a 206. epizód első interjújában Keresztes Noémi Ninettával. A régész elmondta, az előember és a Homo erectus párhuzamosan élt egymással, és feltehetően utóbbi zsákmánynak tekintve a nála fejletlenebb előembert okozta a végzetét. Lucy, és a hozzá hasonló Australopithecus-ok még részben a fákon éltek, de ha a talajon jártak, akkor azt két lábon tették.  

És hogy miért éppen Lucy? A feltárás közben a kutatótábor magnetofonján a Beatles Lucy in the Sky with Diamonds című dala szólt, és ez adta az ötletet.

Sokszor persze nem a véletlen dönt arról, hogy miként szólítanak majd valakit. Vagy valamit. A hajók szertartásos megkeresztelése, amelynek fontos kelléke egy üveg pezsgő (az alkoholtilalom idején még ehhez is vizet használtak), amelynek története egészen régre nyúlik vissza. A következőkből kiderült, hogy legyen az egy görög isten neve vagy egy számsor, elnevezés nélkül semmilyen hajót nem bocsátanak vízre. Balogh Tamás hajózástörténeti szakíró elmondta, XIV. Lajos, a Napkirály vezette be a hajók megkeresztelésének szertartását, amely némi változtatással manapság is megmaradt.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy nem csak neve, még beceneve is lehet egy hajónak, mint a Lusitania esetében a Lucy. Ezt az adást végigkísérte ez a női név. Nem mellékesen éppen 1874. november 30-án látta meg a napvilágot Lucy Maud Montgomery kanadai írónő, akinek Anne Shirley karakterét köszönhetjük.

 
Exodus hajó,
 1947
 

És ha már írók és szülinapok. Mark Twain is ezen a napon született 1835-ben. Bár nem ezen a néven. Eredetileg Samuel Langhorne Clemensnek hívták.

A Mark Twain álnév egy folyami hajós szakkifejezés, helyesen írva mark two, és a mélységmérő rúdon a második vonást jelentette: ez volt a minimális mélység a gőzös biztonságos haladásához. Csak hogy kicsit visszakanyarodjunk korábbi hajós témánkhoz. De maradva a neveknél. Nem csak az lehet fontos, hogy írónk milyen nevet választ magának, hanem az is, hogy miként nevezi el egyes karaktereit. Ezzel folytattuk Kovács Krisztián íróval, aki hangsúlyozta, hogy bármennyire is megjegyezhető, vagy érdekes egy név egy irodalmi műben, ha a karakter maga érdektelen, nem válik kultikussá. Az interjúban továbbá kitértünk azokra az írói álnevekre, amelyeket azért választott szerzőjük, hogy más műfajban alkotva más célcsoportot is elérjen.

Nem beszélve azokról az írókról, akiket gyerekkorunkban feltétlenül magyarnak hittünk, hiszen mégis milyen származású lehetett volna Verne Gyula és Wilde Oszkár? Manapság természetesen a külföldi író saját vagy választott, de ami a lényeges: nem magyarított névvel szerepel könyve borítóján. De ha azt gondolnánk, hogy a magyar hangzásúvá tétel volt a legfurább megoldás, akkor J. Soltész Katalin A tulajdonnevek fordíthatóságáról című tanulmányából megtudhatjuk, hogy egykor ennél is messzebbre mentek. Van olyan régi magyar plakát, amelyen William Shakespeare neve Lándzsarázó Vilmosként szerepel.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. november 30., szerda 15:00
Riporter: Tímár Ágnes