„Klubrádió
Galaxis kalauz

Meztelen igazság

16/10/2022 14:51

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A tulajdonjog kialakulásától azt aktfotók műfajáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogyan született meg a nulla a matematikában, és az általa képviselt semmi, hogyan lehet nagyon is valami.

2022. október 12. Galaxis kalauz (2022. október 12., szerda 15:00)
47:55
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző héten kiderült, már az ősember is képes volt számba venni úgy a jószágait, mint a családtagjait. Talán nem ebben a sorrendben. A 202. epizódban innen folytattuk.

Vagyis arra kerestük a választ, mikor született meg a tulajdon fogalma, és persze, mióta és hogyan védi törvényt, azt, ami a miénk. Lattmann Tamás nemzetközi jogász elmondta, a legtöbb tulajdont védő jogszabály alapja a római jog. Továbbá kitért arra is, hogy mi a különbség a birtok és a tulajdon között.

A tulajdon lényege, hogy van. De a hiány épp annyira része, és sokszor alakítója is annak, hogy valahol máshol, valaki másnak legyen. A matematikában épp ennyire fontos – még ha nem is tűnik elsőre annak – a nulla jelenléte. Az előző adásban már szó esett a nulla szerepéről, ma közelebbről is megismerkedünk vele. Nagy Dénes matematikus elmondta, miről és hogyan nevezték el a világ különböző pontjain, miként van hatással a matematikán túl a gazdaságra is.

Az interjúból kiderült, hogy matematikai értelemben a semmi nagyon is lehet valami. Hogy ez mennyire így van a művészetekben, arra a legkézenfekvőbb példa az aktfotó műfaja. Hiszen a ruha hiánya – a művész szándékaitól függően – épp hogy valamilyen többlet tartalmat is jelenthet. Neményi Márton fotós-újságíró mesélt Martin Gabriel Pavel cseh fotós képeiről, amelyeket Budapesten készített meztelen vagy félmeztelen emberek részvételével.

A műsorból az is kiderült, hogy a világ első akt fotója, pontosabban félakt fotója Hippolyte Bayard nevéhez kötődik, aki az Önarckép vízbefúltan című képet harminckilenc évesen készítette 1840-ben.

Hippolyte Bayard: Önarckép vízbefúltan (1840)
 
Hippolyte Bayard: Önarckép vízbefúltan (1840)
 
Galaxis kalauz
2022. október 12. szerda 15:00
SZerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes