„Klubrádió
Galaxis kalauz

Barátok, kutyák, kabalák

1/10/2022 11:38

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A barátságok mozgatórugóitól a tárgyakban rejlő értékekig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, lehet-e jelleme a kutyáknak.

2022. szeptember 28. Galaxis kalauz (2022. szeptember 28., szerda 15:00)
48:10
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző héten körüljártuk az identitás kialakulásának és nem mellesleg felvállalásának kérdését. A 200. epizódban innen folytattuk. Jubileumi adásunkban helyet kaptak az autonóm személyiségű kutyák és az eszmei értékkel bíró hűtőmágnesek.

A barátságok alapja gyakran az azonos értékrend, a belső és akár a külső hasonlóság. Ugyanakkor a felek dominanciája a személyiség alakulására hatással lehet. S. Tóth Márta coach elmondta, különböző típusú barátságok léteznek, és nem az határozza meg feltétlenül egy kapcsolat valódiságát, hogy mennyi időt töltenek együtt a barátok. Kiemelte, nagyon fontos, hogy milyen életkorban kötődnek ezek a barátságok, mert ettől függően hathatnak egymásra a felek.

Néha szándékosan, néha észrevétlenül idomulunk, és idomítunk tehát. És ha azt gondolnánk, ez csupán az emberi kapcsolatokban van jelen, akkor valószínűleg tévedünk. A családtagnak tekintet társállatoknak is lehetnek igényei arra vonatkozóan, hogy miként töltsük a hétvégét. Kubinyi Enikő etológussal, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársával többek között arról beszélgettünk, hogy nincs olyan, hogy ne lehetne valamire rászoktatni egy kutyát, ha a gazdi, illetve a család így megkönnyítheti az együttélést. Természetesen, amíg az a kutyának is jó. Az etológus kiemelte, ma már kutatások is bebizonyították, hogy igenis van személyisége a kutyáknak.

Kötődésünket azonban nem kizárólag a másik „fél” jelleme határozza meg, hiszen, ennek az érzésnek néha ránézésre racionális oka nincs is. Sokszor egy félig repedt bögrét tartunk például a világ legértékesebbjének, pusztán azért, mert emlékeket kötünk hozzá. Dúll Andrea, környezetpszichológus, az ELTE Ember-Környezet Tranzakció Intézetének igazgatója elmondta, míg a természeti népeknél még ma is egyértelmű, hogy egyes tárgyaknak mélyebb jelentéstartalmat tulajdonítanak, a nyugati civilizációban néhány példától eltekintve ez a mentalitás nem jellemző.

Galaxis kalauz
2022. szeptember 28. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!