„Klubrádió
Galaxis kalauz

A meztelenség ötven árnyalata

29/10/2022 07:41

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A média közvetítette leskelődés vágyától a gyónás lélektanáig vezet a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítjük, hogy milyen hatással van a gyerekek érzelmi fejlődésére a testi és lelki kitárulkozás.

2022. október 26. Galaxis kalauz (2022. október 26., szerda 15:00)
48:03
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző héten megkíséreltük kideríteni, hogy mi a meztelen igazság. De túl az olcsó szóviccen, remélhetőleg sikerült több oldalról megvilágítani, hogy a ruhátlanság a hatalom jelképe lehet. A hatalom tulajdonosa pedig az, aki dönt a ruhátlanságról. Már érintőlegesen szóba került akkor, hogy ez a jelenség milyen szerepet tölthet be a közösségi médiában. A 204. epizódban – a témát trilógiává bővítve – innen folytattuk és az első interjúban megnéztük, a kitárulkozás a médiában, lelki vagy testi értelemben, miként változott az elmúlt években. Hammer Ferenc médiakutató elmondta, a leskelődés mindig is nagy vonzóerő volt a médiafogyasztásban, a különböző reality műsorok pedig ennek biztosítanak terepet. Hozzátette, hogy fontos megkülönböztetni a műfaj különböző típusait, de legyen szó főzőversenyről, vagy szigeten felejtett celebekről, a néző célja akkor is ugyanaz: közelebb kerülni.

Ha – ahogy a beszélgetésből kiderült – az online média megjelenése elsősorban a tempón változtatott, és nem a közelség iránti vágyunk mértékén, akkor mindenképpen jogos a kérdés, hogy a gyerekekre és fiatalkorúakra miként hat ez, tekintve, hogy a legfőbb fogyasztói rétegről beszélünk. Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológussal, az ELTE Neveléspedagógia Tanszékének docensével arról beszélgettünk, miként hat a gyermekek fejlődésére a médiából érkező, vagy akár családban megélt meztelenség, illetve lelki kitárulkozás. A szakértő hangsúlyozta, nem a ruhátlansággal van feltétlenül gond, hanem azzal, ha ezt átszexualizálják.

Az őszinteség, a nyitottság tehát az emberi kapcsolatok fontos összetevője. A mértéke persze eltérő lehet. A vágy ugyanakkor, hogy megosszunk számunkra fontos érzéseket, kételyeket barátainkkal, családunkkal, valószínűleg éppúgy az egyén földi pályafutásának kezdetétől jelen van, mint ahogy magával az emberiség történetével is egyidős. A vallomás felemelő erejével pedig nem csupán a pszichológia, hanem a vallás területén is találkozunk. Kamarás István vallásszociológus nem csak a gyónás lélektanáról, hanem annak történetéről is mesélt, egészen a bűn és a bűnbánat megjelenéséig vezetett vissza a beszélgetés.

Galaxis kalauz
2022. október 26. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes