„Klubrádió
Galaxis kalauz

Az igazi meztelenség

21/10/2022 16:46

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A naturizmustól a nyilvános szoptatásig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy a különböző történelmi korokban mi határozta meg a felöltözöttségi szintet.

2022. október 19. Galaxis kalauz (2022. október 19., szerda 15:00)
48:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten az aktfotózásnál fejeztük be asszociációs láncunkat, a 203. epizódban felvéve a fonalat először is megvizsgáltuk a meztelenség, nudizmus, naturizmus közötti különbséget és persze kapcsolatot. Markács Rózsa, a NaVKE (Naturisták Virtuális Klubja Egyesület) egyik alapító- és elnökségi tagja rengeteg téveszmét oszlatott el. Ráadásul azt is elmondta, hogy a naturisták textileseknek hívják a minden körülmények között ruhát viselő embertársaikat. Ahogy kiemelte azt is Markács Rózsa, hogy azért, mert a saját közösségükben meztelenül érzik magukat a legkomfortosabban, nem mennének ruhátlanul nyilvános helyre felöltözöttek közé.

Az egyes történelmi korszakokban eltérő volt az eltakartsággal kapcsolatos elvárás – habár a nőket ezek az elvárások is jobban érintették, terhelték, ha úgy tetszik. A folytatásban többek között arról beszélgettünk Keszeg Anna kultúrakutatóval, hogy a vallás, a társadalom vagy éppen a személyes igények határozták-e meg évszázadokkal ezelőtt, kikre és milyen kötelezettségek vonatkoztak a viselettel kapcsolatban.

Viktória királynő
 
Viktória királynő
 

A meztelenség ma már egészen más élethelyzetekben is felmerül, amikor talán nem is a meztelenség a főkérdés. Oltai Kata művészettörténész, kurátorral kiderítettük, hogy például a nyilvános szoptatással kapcsolatos kérdések, kérések, problémák, és akár vádak között helye van-e a szemérem megítélésének is.

szoptatás
 
szoptatás (kép: Pexels)
 

A műsor zárásaként szóba került a Free The Nipple, vagyis a Szabadságot a bimbóknak! mozgalom is, amelyet 2012-ben Lina Esco amerikai filmes hívott életre, és amelynek lényege, hogy ha nem számít közszemérem elleni sértésnek a férfi mellbimbók láthatóvá tétele az utcán, a médiában vagy a közösségi oldalakon, akkor a női mellet sem kellene takargatni.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022. október 19., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes